Pe măsură ce ne apropiem de Paște, mulți dintre noi începem curățenia generală, pregătirile casei și ale sufletului.
Dar apare o întrebare care revine an de an, mai ales în gospodăriile cu tradiție: se spală sau nu rufe în Săptămâna Mare?
Tradiția populară românească e destul de clară în acest sens: nu se spală rufe în Joia și Vinerea Mare, pentru că sunt zile sfinte, dedicate rugăciunii, liniștii și reculegerii.
SURSA FOTO: Freepik.com@frimufilms
De fapt, în multe zone din țară, se spune că spălatul hainelor în aceste zile „necinstite” ar aduce ghinion, boală sau necazuri în casă.
În unele sate, bătrânele povestesc că „nu e bine să tulburi apele” în Vinerea Mare, ziua în care Iisus a fost răstignit. Se evită nu doar spălatul rufelor, ci și munca grea, certurile și agitația.
Citește și Ce semnificație are ramura de salcie în Duminica Floriilor
În realitatea modernă, mulți dintre noi trăim în apartamente, avem programe încărcate și nu reușim întotdeauna să facem totul din timp. Așa că unii aleg să spele rufe, dar cu grijă și respect față de semnificația acestor zile.
SURSA FOTO: Freepik.com@pvproductions
Dacă totuși e nevoie să pui o mașină de spălat în Joia Mare, poate că nu-i un capăt de țară. Important este să nu pierdem din vedere rostul acestor zile – să fim mai buni, mai împăcați cu noi și cu ceilalți, și să nu uităm de partea spirituală.
Astfel, rămâne la alegerea fiecăruia dacă spală sau nu rufe în Săptămâna Mare. Dar poate că un pic de respect pentru tradiție și pentru liniștea acestor zile ne-ar prinde bine tuturor.
SURSA FOTO: Freepik.com@EyeEm
Vinerea Mare, numită și Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă, este una dintre cele mai importante și încărcate de semnificație zile din calendarul creștin-ortodox. Este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce pentru mântuirea omenirii.
Din respect pentru acest moment, tradiția spune că nu este bine să speli rufe în această zi și să te ferești de orice activitate casnică obositoare. Este o zi de liniște, rugăciune și reculegere.
Vezi și Floriile 2025: Ce nume sărbătorim și cele mai emoționante mesaje de trimis celor dragi
De asemenea, se spune că este bine să se țină post negru, adică să nu se mănânce nimic până la apusul soarelui. Cei care aleg să nu țină post negru sunt sfătuiți să evite urzicile și oțetul, pentru că acestea amintesc de suferințele îndurate de Mântuitor pe cruce – a fost biciuit cu urzici, iar când a cerut apă, i s-a oferit oțet.
Nici ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Dacă nu au fost pregătite în Joia Mare, ele pot fi vopsite în Sâmbăta Mare, când Hristos a fost așezat în mormânt, iar credincioșii încep pregătirile pentru marea sărbătoare a Învierii.
Seara de sâmbătă este momentul în care bisericile se umplu de lumină și speranță – e timpul slujbei de Înviere, care aduce bucuria Paștelui în sufletele tuturor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.