Secretul cultivării inteligenței emoționale la copii

Data publicării:
Secretul cultivării inteligenței emoționale la copii / FOTO: freepik.com
Secretul cultivării inteligenței emoționale la copii / FOTO: freepik.com

Dacă părinții înșiși nu au fost educați corespunzător în acest domeniu al inteligenței umane, își pot ajuta copiii să dezvolte și să cultive acest aspect important? Ei bine, da!



Publicitate

Dacă există ceva care oferă unui copil cele mai valoroase și esențiale instrumente pe care să le dezvolte în viața sa actuală și viitoare ca adult, aceasta este inteligența emoțională.

Majoritatea părinților sunt conștienți de importanța acestui concept, cel al inteligenței emoționale, și de faptul că este esențial să se pună bazele acestuia în copilăria timpurie, dar cum se poate face acest lucru?

De ce este necesar să încurajăm inteligența emoțională la copiii noștri de la o vârstă fragedă?

Inteligența emoțională este, printre altele, capacitatea de a ne transforma emoțiile în aliați și nu în dușmani. Desigur, orice moment este bun pentru a ajunge aici; în viața de adult, este posibil și, în același timp, foarte dificil; în copilărie, drumul este plat și plăcut. Este un pic ca și cu limbile străine, le putem practica în orice moment al vieții noastre, iar în primii ani procesul de învățare va fi mai ușor și mai durabil. 

Și, în același timp, predarea limbii engleze copiilor noștri are mult mai mult de-a face cu dezvoltarea inteligenței emoționale, dar este mult mai complexă, începând cu faptul că însoțirea noastră emoțională are un impact asupra modului în care se construiește legătura dintre noi, iar de această însoțire depinde dacă construim un atașament mai mult sau mai puțin sigur.

O mai mare inteligență emoțională va permite relații mai sănătoase, o mai mare bunăstare, o mai bună sănătate mintală și chiar performanțe academice mai bune; dar, mai presus de toate, le va permite copiilor noștri să se lege în siguranță de noi.

Care este piatra de temelie pentru a contribui la dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor?

Dintre cele patru dimensiuni ale inteligenței emoționale pe care le menționez în carte (percepția și exprimarea, asimilarea, înțelegerea și reglarea emoțională). Una dintre cele mai importantă este reglarea emoțională: capacitatea de a trăi emoțiile așa cum apar - fără a le evita sau a rămâne blocat în ele - și, atunci când vine momentul, de a reveni la homeostazie (echilibru).

Să ajungi la vârsta adultă cu această capacitate va depinde în mare măsură de faptul dacă figurile noastre parentale - sau didactice sau restaurative - au fost capabile să ne reglementeze emoțiile în copilăria noastră timpurie și, încetul cu încetul, ne-au oferit spații sigure astfel încât, în cadrul relației noastre, să ne putem regla în compania lor. 

Cum îi putem ajuta pe copii să își recunoască și să își numească emoțiile atunci când părinții înșiși sunt adesea incapabili să le identifice pe ale lor?

Fără îndoială, avem o mare responsabilitate atunci când vine vorba de a însoți emoțiile fiilor și fiicelor noastre. Și, în același timp, având în vedere că acestea sunt deprinderi procedurale, pe care le-am învățat de la propriile noastre figuri parentale, că marea majoritate a acestora nu au fost în stare să facă acest lucru și că este dificil să oferim ceea ce nu am avut, este important să fim compătimitori cu noi înșine.

Trebuie să fim conștienți de propriile noastre emoții și să învățăm să le reglăm pentru a-i putea însoți în acest proces. Cu alte cuvinte, să practicăm reglarea emoțională în noi înșine, pentru a fi modele eficiente și empatice pentru copiii noștri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel