Secretul educației impecabile a copiilor japonezi: Ar putea fi aplicat și la noi?

Data publicării:
Photo by form PxHere
Photo by form PxHere

Poporul japonez s-a remarcat întotdeauna prin sensibilitatea lui incredibilă la nivel uman. Și copiii japonezi sunt crescuți în acest simț ridicat de respect și sensibilitate. La baza educației lor există un motiv simplu care îi deosebește. Haideți să descoperim care este acest motiv.



Cu toții putem stabili o linie educațională precum cea japoneză, dar trebuie să fie bine înrădăcinată plecând de la familie.

În acest articol vă dezvăluim secretul care îi face pe copiii japonezi să fie mereu atât de amabili și politicoși încă de la o vârstă foarte fragedă.

Secretul educației lor constă în relația dintre tineri și bătrâni

În cultura japoneză, bătrânii sunt văzuți ca deținătorii acelei înțelepciuni din care nu se poate decât să învețe. Familia este în centrul educației lor și tocmai valoarea adăugată a relațiilor dintre cei mai mici și cei mai în vârstă este cea care face diferența. Și tocmai vârstnicii sunt tratați ca niște oameni de la care să se ceară ajutor și la care se pot adresa oricând.

De la o vârstă fragedă, copiii cresc cu bunătate și sensibilitate

Educația copiilor japonezi se bazează tocmai pe empatie și sensibilitate dobândită datorită relației cu persoanele în vârstă. De la această bază se extinde bunătatea lor față de ceilalți, în general.

A crește cu ideea de a nu fi niciodată cauza suferinței altor oameni este o dogmă în cultura japoneză. Nu este nevoie să țipi sau să te enervezi. Copiii cresc cu exemplul familiei despre cum să se comporte față de ceilalți. Iar linia educațională este centrată tocmai pe respect și generozitate.

Câteva reguli generale ale educației japoneze

Regulile generale ale bunei educații se bazează pe respectul față de ceilalți oameni, comunitate, cultura națională și menținerea armoniei în locul și contextul în care cineva se află.

Utilizarea spațiilor

Este suficient să rămâi de bunul simț pentru a evita să fii intruziv cu oamenii din jurul tău. În mijloacele de transport sau în locuri publice, acest lucru duce la măsuri de precauție simple, cum ar fi evitarea purtării rucsacilor voluminoase pe umeri și evitarea vorbirii la telefon.

Tăcere

Unul dintre lucrurile care îi surprinde cel mai mult pe cei care călătoresc pentru prima dată în Japonia este liniștea incredibilă a locurilor. Chiar și în cele mai mari stații nu se aude zgomot și tot ce se aude este un murmur de fundal foarte ușor. Este aproape ceva suprarealist. Este perfect spontan să te adaptezi la această atmosferă și să eviți să vorbești cu voce tare.

Dacă utilizați telefonul, cel mai bine este să faceți acest lucru cu o voce foarte joasă. Mulți nici măcar nu răspund la telefon când sunt în tren sau autobuz.

După cum se știe, în Japonia trebuie să evitați să vă suflați nasul în public, un comportament considerat foarte nepotrivit.

Manifestări de afecțiune

În Orient, nu numai în Japonia, manifestările de afecțiune sunt considerate un moment intim care trebuie limitat (și în aceasta este prețuit) la sfera privată. De aceea, cel mai bine este să evitați sărutările, îmbrățișările și efuziunile în public, atitudini considerate foarte nepotrivite, mai ales în prezența copiilor.

Igienă și curățenie

Curățenia în Japonia este un element esențial al conduitei fiecărui cetățean. Prin urmare, cel mai bine este să evitați să faceți mizerie chiar și în cel mai aparent inofensiv mod.

A fuma

Fumatul este permis numai în zonele desemnate și acest lucru se aplică și în spațiile deschise. Este mai ușor să găsești o monedă de aur decât un muc de țigară pe pământ.

Plăți și bacșișuri

Când se efectuează o plată cu bani, japonezii pun banii în vasul special dedicat pentru acest lucru și nu în mâinile celeilalte persoane.

În Japonia nu se obișnuiește să se dea bacșișuri. Încercarea de a face acest lucru riscă să provoace jignire și să provoace jenă.

Salutul

Modul tradițional de a te saluta în Japonia este prin plecăciune. Cu cât plecăciunea este mai adâncă, cu atât considerația exprimată față de cealaltă persoană este mai mare. Foarte des se întâmplă ca japonezii să întâmpine străinii cu o strângere de mână pentru a-și adapta obiceiurile.

Ce credeți? Putem și noi împrumuta din regulile educaționale ale japonezilor?

Citește și: Iată motivele pentru care copiii japonezi sunt mai ascultători decât cei occidentali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Divertisment
Tagurile articolului: copii educatie japoneza japonia





pixel