Relația cu părinții poate fi complexă, mai ales la vârsta adultă. Cu resentimente din copilărie, traume nerezolvate și tendința de a prelua trăsături toxice, poate fi greu să recunoști trecutul tău, să te vindeci și să mergi mai departe.
Pe lângă trauma comună, există mai multe semne că ai crescut cu un părinte autoritar și că acest lucru te afectează acum, chiar dacă crezi că ai depășit aceste experiențe.
Perfecționismul și controlul parental pot provoca anxietate în rândul copiilor, conform unui studiu din Journal of Abnormal Child Psychology.
Așteptările nerealiste ale părinților se răsfrâng adesea asupra imaginii de sine a copiilor, lăsându-i nesiguri și plini de neliniște.
Sursa foto: freepik.com@vjemastock
Părinții autoritari se bazează adesea pe control, în loc să dezvolte inteligența emoțională. Aceștia manifestă rigiditate și o lipsă de empatie, ceea ce poate face dificil pentru copii să-și exprime sentimentele.
Dacă te străduiești să fii pe placul altora, sacrificându-ți bunăstarea, acesta este un semn că ai crescut cu un părinte copleșitor. Ai învățat, în copilărie, să menții părinții fericiți, chiar dacă asta a însemnat sacrificii personale.
Vezi și Harvard: De ce nu este sănătos să vă lăsați copiii să stea treji până târziu
Anxietatea poate fi o consecință directă a creșterii într-un mediu controlant. Frica de a dezamăgi părinții poate continua să te urmărească, chiar și în relațiile tale de adult.
Părinții care controlează pot crea o dependență în copii, făcându-i să simtă că nu pot lua decizii fără aprobarea altora.
Dacă te critici constant și nu te bucuri de realizările tale, este posibil să fie din cauza așteptărilor nerealiste ale părinților tăi.
O teamă constantă de a greși sau de a nu atinge standardele impuse de părinți te poate împiedica să încerci lucruri noi.
Dacă preferi să eviți confruntările, poate că ai învățat să te ferești de ele în copilărie pentru a menține pacea cu părinții tăi.
Dacă ai probleme în a spune „nu” sau în a-ți proteja spațiul personal, este un semn că ai crescut într-un mediu unde limitele nu erau respectate.
Sentimentul că nu ești suficient de bun sau că nu meriți fericirea poate avea rădăcini în așteptările și criticile constante ale părinților tăi.
Recunoașterea acestor semne este un pas important spre vindecare și spre construirea unor relații mai sănătoase în viața ta de adult.
Cu părinții care au depășit constant spațiul lor și s-au simțit în mare măsură îndreptățiți la gândurile, energia și emoțiile lor, acești copii adulți trebuie acum să-și găsească propriul drum atunci când vine vorba de a învăța despre limitele adecvate și relațiile sănătoase.
S-ar putea să se lupte cu relațiile sau chiar să le piardă, deoarece au fost învățați că relațiile dependente, atotcuprinzătoare, erau singura modalitate de a crește.
Totul, de la abilități sănătoase de comunicare până la nevoie de spațiu și a-și lua timp singuri, le-a fost străin până la vârsta adultă și nu sunt neapărat concepte ușor de învățat peste noapte, potrivit Your Tango.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.