Prietenii sănătoși și durabili se bazează pe multă comunicare deschisă și un sentiment de camaraderie, ca și cum ați fi amândoi pe aceeași echipă în viață.
Totuși, chiar și cele mai bune prietenii au momente sensibile, iar uneori, această provocare este gelozia.
Dacă bănuiești că prietenul tău este gelos pe tine, există o șansă mare să fi lăsat această idee deoparte sau te-ai convins că exagerezi.
Adevărul este că prietenii se pot simți geloși unii pe alții mai frecvent decât ai crede, iar acest sentiment neplăcut este adesea ținut sub control.
Citește și Psihologii trag un semnal de alarmă despre TikTok: pericolele provocărilor pentru minori
Iată câteva semne care te pot ajuta să îți dai seama dacă prietenul tău este secret gelos pe tine și, dacă da, cum să gestionezi situația astfel încât să nu afecteze prietenia voastră.
SURSA FOTO: Freepik.com@nensuria
Dacă te îngrijorează faptul că prietenul tău ar putea fi gelos pe tine, există modalități clare de a descoperi acest lucru. Semnele de gelozie se manifestă în comportamentul lor față de tine, modul în care comunică și cum interacționează cu tine în situații sociale.
Este posibil să observi comportamente gelos atunci când ți se întâmplă lucruri bune – ceea ce are sens, deoarece cu toții suntem mai susceptibili de a simți invidie atunci când altcineva primește ceva ce ne dorim și noi.
Turner spune că atunci când trăiești un moment pozitiv, un prieten gelos s-ar putea retrage. De asemenea, aceștia ar putea să te excludă, ceea ce poate însemna de la a nu te invita la un eveniment social sau a vorbi într-un grup de mesaje la care nu faci parte.
Asemenea indicilor comportamentali, poți observa dacă un prieten este gelos și în modul în care comunică cu tine.
„Modelele de comunicare cu un prieten gelos pot fi haotice – ar putea să devină absenti atunci când îți merge bine, dacă le este greu să se bucure pentru tine și, apoi, să vrea să fie în permanență în jurul tău atunci când treci printr-o perioadă dificilă", spune psihologul Dr. Patrice Le Goy, PhD, MBA, LMFT.
Turner menționează că această comunicare haotică poate include „sarcasm, glume subtile, comparații excesive, ignorarea sau minimizarea sentimentelor sau experiențelor celuilalt și încercarea de a-i face să se simtă vinovați."
Pe de altă parte, prietenul tău ar putea deveni mult prea insistent. „De asemenea, poate deveni un prieten autoritar - ar putea încerca să te izoleze de ceilalți și să găsească defecte la ceilalți tăi prieteni, descurajându-te să petreci timp cu ei", adaugă Le Goy.
În situațiile sociale, gelozia poate deveni evidentă. Dar, indiferent dacă prietenul tău face un mare spectacol din gelozia sa sau o ține sub control, Le Goy spune că va exista întotdeauna o focalizare negativă, chiar și atunci când ție îți merge foarte bine.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.