Copiii tiranici sau cei cu sindromul de împărat sunt cei care nu pot tolera frustrarea, care sunt nerăbdători, egoiști și lipsiți de empatie. Sfatul pentru a nu crește mici dictatori? Educați copiii în valori.
Structura familiei tradiționale s-a schimbat foarte mult. În timp ce familiile erau cândva numeroase, acum sunt mai mici: multe cupluri au unul sau cel mult doi copii.
Asta înseamnă că se acordă mult mai multă grijă și atenție copiilor, pentru a-i ajuta la teme, pentru a-i lăsa sau a-i ridica de la școală sau activități extrașcolare etc.
Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca atenția să fie excesivă și acest lucru contribuie la formarea unui caracter tiranic, dominator și egoist.
Psihologul Mercé Corbella a încercat să explice exact într-un articol din revista spaniolă Serpadres.es ce este „sindromul împăratului”, pe care mulți copii și adolescenți îl manifestă în zilele noastre.
Pentru psiholog, atunci când vorbim în limbaj colocvial de „copii tirani” sau cu „sindromul împăratului”, ne referim la copii (și tineri) care au puțină toleranță la frustrare, care vor să obțină lucrurile fără să aștepte, care sunt egoist și au puțină empatie (sau deloc empatie). Această ultimă afirmație înseamnă că au dificultăți serioase în a se pune în locul celorlalți și în a-și percepe emoțiile și problemele.
Când vine vorba de adolescenți, comportamentul „tiranic” se poate traduce în confruntări verbale și chiar fizice aprinse cu părinții și profesorii.
Aceste atitudini, dacă sunt cauzate de dezvoltarea în faza de adolescență, nu ar trebui să fie un semn de îngrijorare.
Foto: Daniel Jurin/ Pexels
Totuși, dacă devin comportamente repetitive și copiii nu își asumă responsabilitatea pentru ceea ce fac și chiar influențează negativ alți oameni, atunci, ca părinți, trebuie să înțelegem dacă avem de-a face cu „tirani”.
Potrivit lui Mercé Corbella, transformarea rapidă a societății noastre a dus la pierderea autoritarismului care exista anterior în familii (așa-numitul „model patriarhal”).
Aceasta înseamnă că în prezent copiii și tinerii se comportă mai agresiv și respectă mai puțin normele sociale.
Această realitate în creștere îi îngrijorează foarte mult pe părinți, care apelează din ce în ce mai mult la specialiști pentru ajutor.
Cu toate acestea, toți mamele și tații ar trebui să țină cont de faptul că, deși ne raportăm la copii în mod mai permisiv în zilele noastre, atunci când este necesar, autoritatea trebuie folosită pentru a stabili limitele comportamentului negativ.
Încă este important, pentru creșterea corectă a copiilor noștri, să-i educăm în valori încă de când sunt mici, învățându-i respectul față de ceilalți și față de autoritate, prietenie, solidaritate, conviețuire civilă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.