Problema copiilor răsfățați pare să devină din ce în ce mai gravă.
De fapt, 59% dintre părinți cred că copiii lor sunt mai răsfățați decât erau ei la aceeași vârstă, conform unui sondaj din 2011 realizat de Parenting și Today Moms.
Un copil răsfățat este obișnuit să primească ceea ce își dorește atunci când își dorește, cu puține excepții.
„Fiecare copil are o zi mai proastă — și la fel și adulții — dar copiii răsfățați rămân blocați în „modul eu”, spune Michele Borba, psiholog educațional și autoare a cărții „UnSelfie: De ce copiii empatici reușesc în lumea noastră totul-despre-mine”. „Totul se învârte în jurul nevoilor lor, preocupărilor, sentimentelor, dorințelor, iar ceilalți sunt pe locul doi.”
Sursa foto: freepik.com@wayhomestudio
Psihologul clinic Laura Markham nu este de acord cu termenul „răsfățat”, deoarece consideră că sugerează că copilul este, cumva, „deteriorat”.
De asemenea, nu îi place să folosească cuvântul „răzgâiat” pentru a descrie un copil.
Dacă stai să te gândești, aceste descrieri dure ar putea fi un pic nedrepte, având în vedere că părinții (nu copiii) sunt cei care sunt, în mare parte, responsabili pentru comportamentul răsfățat.
Toți copiii pot manifesta dezamăgire atunci când le spui că nu pot, de exemplu, să mănânce pizza două seri la rând. Dar copiii răsfățați au o dificultate deosebită în a accepta un „nu” ca răspuns.
Crizele de furie pot fi normale din punct de vedere al dezvoltării pentru copiii mici sau foarte mici care nu se pot exprima corespunzător, a explicat LeNaya Smith Crawford, terapeut de cuplu și familie.
Dar dacă aceste izbucniri de furie se întâmplă tot timpul și nu scad pe măsură ce copilul crește, ar putea fi un semn că este răsfățat.
„Cum răspunde de obicei copilul tău la cuvântul «nu»?”, a spus Borba. „Copiii răsfățați nu pot suporta acest cuvânt. Se așteaptă să primească ce vor și de obicei obțin.”
Copiii răsfățați pot avea toate jucăriile și hainele din lume, dar niciodată nu este suficient: Ei vor mai mult, mai mult, mai mult.
„Pentru că au mult, tind să fie neapreciați și un pic lacomi”, a spus Borba.
În loc să își exprime recunoștința pentru ceea ce au, sunt mai concentrați pe obținerea următorului lucru.
Copiii răsfățați tind să fie centranți pe sine. Nu sunt prea preocupați de faptul că își pot deranja alte persoane.
„Copiii răsfățați se gândesc mai mult la ei înșiși decât la alții”, a spus Borba. „Ei se simt îndreptățiți și se așteaptă la favoare speciale.”
Copiii răsfățați nu sunt foarte răbdători: Când vor ceva, vor acum.
„De obicei este mai ușor să cedezi decât să amâni cererea copilului”, a spus Borba.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.