Ce trebuie să faci dacă copilul tău trece printr-o perioadă dificilă? Iată trei semne care te pot alerta ca părinte.
„În ciuda eforturilor noastre, trebuie să recunoaștem că nu ne cunoaștem întotdeauna copiii adulți atât de bine pe cât credem. Cu toate acestea, este esențial să fim atenți la semnele care ar putea indica faptul că ei se confruntă cu dificultăți despre care noi nu știm”, explică psihologul Jeffrey Bernstein pentru Psychology Today.
Nimeni nu are o viață perfectă. Chiar și sub aparența succesului sau a stabilității, unii copii adulți pot lupta cu provocări invizibile pentru părinții lor.
Adesea, aceștia nu își dau seama cât de profund este sentimentul de disconfort sau de neputință resimțit de copilul lor în fața provocărilor vieții.
Uneori, un adolescent sau un tânăr adult poate trece printr-o perioadă dificilă, dar să reușească totuși să mențină aparențele.
Însă, în spatele acestui „spectacol”, se poate retrage într-o formă de izolare care nu îl ajută să își depășească problemele.
„Schimbările subtile în comportament pot semnala dificultăți mai profunde. Recunoașterea timpurie a acestor semne poate face o diferență majoră”, subliniază terapeutul.
Jeffrey Bernstein a identificat trei semne care ar putea indica faptul că copilul tău se confruntă cu dificultăți.
Citește și Iată 3 lucruri pe care le fac părinții copiilor cu inteligență emoțională superioară
„Este normal ca oamenii să se schimbe odată cu vârsta, dar transformările bruște și extreme de comportament sau personalitate pot fi un semnal de alarmă”, avertizează terapeutul.
El recomandă să nu tragem concluzii pripite, ci să încercăm să înțelegem prin ce trece copilul. Îi poți adresa întrebări precum: „Am observat că în ultima vreme pari mai distant. Este totul în regulă? Sunt aici dacă vrei să vorbim.”
Oferirea sprijinului fără a judeca sau analiza excesiv situația îi permite copilului să se simtă în siguranță și să se deschidă.
„Pierderea repetată a locului de muncă, crizele financiare inexplicabile sau lipsa de motivație în atingerea obiectivelor pot semnala dificultăți mai profunde”, explică Jeffrey Bernstein.
Încurajează-ți copilul să vorbească despre problemele sale fără teama de a fi judecat. Sugerează-i să caute sprijin profesional, fie prin terapie, fie prin consiliere financiară.
Dacă are dificultăți în găsirea unei soluții, îl poți ajuta într-un mod colaborativ, oferindu-i metode practice pentru a depăși impasul.
„Impulsivitatea, abuzul de substanțe, cheltuielile nesăbuite sau relațiile toxice pot fi, de fapt, un strigăt de ajutor”, explică psihologul.
Stabilește limite clare, dar pline de compasiune.
Spune-i copilului că îți pasă de bunăstarea lui și că ești dispus să-l sprijini, dar doar dacă face pași concreți pentru a-și schimba comportamentul.
În acest caz, este esențial să îți oferi sprijinul, dar să trasezi și o limită clară, astfel încât să nu-l lași să se autodistrugă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.