Semnele care arată că ești un părinte prea DUR cu al tău copil. Psiholog: „Ar putea fi util să te întrebi ASTA!”

Data publicării:
Semnele care arată că ești un părinte prea DUR cu copilul tău. Psiholog: „Ar putea fi util să te întrebi ASTA!” / FOTO: freepik.com @smokewree928
Semnele care arată că ești un părinte prea DUR cu copilul tău. Psiholog: „Ar putea fi util să te întrebi ASTA!” / FOTO: freepik.com @smokewree928

Te-ai întrebat vreodată dacă ești prea sever cu copilul tău? Un terapeut a identificat trei semne care ar putea indica acest lucru.



Părinții își pun adesea întrebări despre modul în care își cresc copiii. Uneori, teama de a nu face suficient pentru a le oferi un mediu armonios poate fi copleșitoare, așa cum notează experții de la Huffington Post.

În același timp, unii părinți se tem că ar putea fi prea stricți sau duri cu copiii lor.

Iată trei indicii, oferite de un psiholog, care te pot ajuta să îți dai seama dacă ai tendința de a fi prea sever.

CITEȘTE ȘI Când educația emoțională devine toxică. Educatoare: „Părinții sunt păcăliți cu rețete miraculoase, dar copiii lor plătesc prețul”

 

Copilul tău se simte rău în mod inutil

 

„Spunerea că este timpul să ieși din piscină, impunerea orei de culcare, solicitarea ajutorului la treburi sau restricționarea distracției pentru a-l ajuta să se concentreze pe teme” sunt situații care pot provoca supărare copilului.

Totuși, dacă el se simte trist sau frustrat pentru o perioadă îndelungată după ce ai stabilit limite, ar putea fi util să te întrebi: „Este necesar ca al meu copil să se simtă atât de rău acum?”

Poți explora și alte modalități de a-i satisface nevoile, fără a-i provoca un disconfort excesiv, menținând în același timp un ton pozitiv în relația voastră.

„Este important să acordăm prioritate calității relației cu copilul nostru, încercând să găsim un echilibru care să fie benefic pentru amândoi”, recomandă psihologul Eran Magen.

 

Duritate fizică și verbală

 

Ești dur fizic cu copilul tău?

Violența fizică nu are valoare educațională și poate provoca daune de durată.

Copiii care sunt expuși la astfel de comportamente pot dezvolta probleme de stimă de sine atât în copilărie, cât și mai târziu în viață.

Chiar și gesturi aparent minore, precum smulgerea bruscă a unui obiect pe care copilul îl ține sau la care ține, pot fi percepute ca acte de agresiune și pot afecta profund copilul, avertizează Eran Magen.

 

Tonul tău este inutil de dur

 

Țipatul poate fi justificat în situații de urgență sau în momente de criză emoțională. Se întâmplă tuturor.

Însă, atunci când ridicarea vocii devine o obișnuință și este folosită pentru a speria copilul, efectele pot fi dăunătoare.

Un semn clar că ai fost prea dur este reacția copilului.

Dacă îngheață sau pare speriat, „acesta este un indiciu că reacția părintelui a fost extremă în raport cu comportamentul obișnuit al copilului”, explică Magen.

Țipetele frecvente nu doar că afectează sănătatea emoțională a copilului, dar pot influența și adultul care va deveni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel