Semnele care arată dacă ești o mamă „coajă de ou”. Experții în parenting avertizează: „Aceste femei insuflă frică și anxietate copiilor lor”

Data publicării:
Semnele care arată dacă ești o mamă „coajă de ou”. Experții în parenting avertizează: „Aceste femei insuflă frică și anxietate copiilor lor” / FOTO: freepik.com @mladenmitrinovic
Semnele care arată dacă ești o mamă „coajă de ou”. Experții în parenting avertizează: „Aceste femei insuflă frică și anxietate copiilor lor” / FOTO: freepik.com @mladenmitrinovic

Mamele „coajă de ou” insuflă frică și anxietate copiilor lor.



Atunci când o femeie decide să devină mamă, este important să fie într-o stare sănătoasă – mental, fizic și emoțional.

Ca părinți, avem responsabilitatea de a-i învăța pe copii să aibă o stimă de sine sănătoasă și să își dezvolte abilități bune de luare a deciziilor, asigurându-ne, în același timp, că menținem o conexiune emoțională puternică și susținătoare cu ei.

Fiecare persoană este unică, iar stilul parental este influențat de experiențele și educația fiecăruia. Totuși, modul în care o mamă interacționează cu copilul său poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale a acestuia.

Există multe moduri în care o relație părinte-copil poate deveni toxică. Unul dintre acestea este comportamentul de „mamă cu coajă de ou”, care, în timp, îi menține pe copii într-o stare constantă de teamă și nesiguranță.

CITEȘTE ȘI Acesta este, fără îndoială, „cel mai prost” stil de parenting: Copiii îl urăsc, experții îl detestă, așa că de ce o fac părinții?

 

Ce este o „mamă coajă de ou”?

 

SURSA FOTO: freepik.com @lenblr

O „mamă coajă de ou” este o mamă care creează o relație abuzivă din punct de vedere emoțional cu copiii ei, determinându-i să fie mereu în gardă și să se comporte ca și cum ar „călca pe coji de ou” în prezența ei – de aici și denumirea.

Acest termen a devenit tot mai popular pe TikTok, unde mulți utilizatori își împărtășesc experiențele personale legate de relația cu propriile mame.

Copiii unei astfel de mame nu știu niciodată la ce să se aștepte: într-un moment poate fi caldă și iubitoare, iar în următorul poate exploda de furie, susțin specialiștii Your Tango. Această impredictibilitate îi menține într-o stare constantă de neliniște.

Deși nu lasă urme vizibile, abuzul emoțional poate fi la fel de dăunător ca violența fizică.

Dacă te-ai întrebat vreodată „De ce am mereu senzația că trebuie să fiu atent(ă) la fiecare pas în preajma mamei mele?”, este posibil ca ea să se încadreze în această categorie. Totul poate părea perfect într-un moment, iar în următorul, să se transforme într-un haos total.

Comportamentul unei „mame cu coajă de ou” este similar cu cel al persoanelor afectate de tulburarea de personalitate borderline (BPD), caracterizată prin schimbări bruște și intense de dispoziție.

Dr. Kim Sage, un specialist popular pe TikTok, a realizat un videoclip în care explică impactul pe care îl au mamele cu acest tip de comportament asupra copiilor lor. Printre efectele pe termen lung se numără hipervigilența, anxietatea, tendința de a analiza excesiv orice situație, lipsa de încredere în sine, reacțiile exagerate la stimuli și chiar dezvoltarea unor probleme cronice de sănătate.

Dr. Sage subliniază, de asemenea, că una dintre trăsăturile definitorii ale unei mame „coajă de ou” este lipsa de predictibilitate în comportamentul său.

 

Cum să știi dacă ești o mamă „coajă de ou”

 

Dacă te recunoști în acest tipar de comportament, fie că ești conștientă de el sau nu, este foarte probabil ca și copiii tăi să fi învățat să-și adapteze fiecare gest și cuvânt pentru a evita conflictele cu tine.

Identificarea acestui tip de dinamică poate fi primul pas spre schimbare.

Conștientizarea și, dacă este necesar, apelarea la terapie comportamentală te pot ajuta să depășești aceste tipare și să creezi o relație mai sănătoasă cu copiii tăi.

 

SURSA FOTO: freepik.com @Max4e

 

Iată câteva semne că ai putea fi o mamă „coajă de ou”

 

Nu te poți autoregla

Mamele „coajă de ou” au dificultăți în a răspunde într-un mod echilibrat la evenimentele cotidiene.

Dacă ai reacții emoționale puternice, care par disproporționate față de situație, ar putea fi un semn că te încadrezi în acest tipar.

Acest comportament este asemănător cu cel observat la persoanele cu tulburare de personalitate narcisică (NPD).

 

Tu stabilești starea de spirit în casa ta

Dacă toți cei din jurul tău se schimbă în funcție de cum te simți tu, este un indiciu că influențezi puternic atmosfera din casă.

Ai creat un mediu în care cei din jur se simt obligați să se adapteze capriciilor tale pentru a te mulțumi, iar acest comportament poate duce la reacții imprevizibile.

 

Nu ești empatică

Mamele „coajă de ou” nu se preocupă de sentimentele celor din jur și pot acționa impulsiv.

Dificultatea în a-ți controla emoțiile și comportamentele te poate face să devii nepoliticoasă, condescendentă sau chiar insultătoare, iar acest comportament pare adesea greu de controlat.

 

Îți lipsesc granițele

Dacă nu știi cum să stabilești limite clare în comunicarea cu copiii tăi, poate fi un semn că te încadrezi în acest tipar.

Poți împărtăși informații despre adulți, tratându-i pe copii ca pe „cei mai buni prieteni”, în loc să fii o figură protectorare și responsabilă.

De asemenea, s-ar putea să le atribui lor responsabilități emoționale care nu le revin.

 

Nu îți asumi greșelile

Dacă ai tendința de a considera că acțiunile tale sunt justificate, indiferent de circumstanțe, și dai vina pe alții pentru orice nu merge bine, este posibil să ai o atitudine similară cu cea a unei mame „coajă de ou”.

Lipsa de autocritică și responsabilitate poate duce la un comportament de respingere față de ceilalți.

 

Ești geloasă

Deși poate părea ciudat, mamele „coajă de ou” pot deveni invidioase pe propriii copii.

Acest sentiment de invidie poate duce la criticarea și umilirea lor.

În momentele de claritate, te poți simți epuizată și frustrată, iar atunci când îți dai seama că nu ești atât de perfectă pe cât ai crezut, pot apărea reacții negative și de autoapreciere scăzută.

 

Vrei să controlezi totul

Mamele „coajă de ou” simt nevoia de a controla absolut fiecare aspect din viața copiilor lor, inclusiv gândurile și acțiunile lor.

Orice abatere de la planul pe care l-ai făcut pentru copii poate duce la reacții explozive, iar copiii învață rapid să se supună voinței tale pentru a evita conflictele.

 

Ești dispusă să minți

Pentru a obține ce îți dorești, nu ezici să folosești minciuni.

Consideri că minciuna este un mijloc valid de a ajunge la scopul tău și nu vezi nimic în neregulă cu acest comportament, atâta timp cât crezi că motivele tale sunt „corecte”.

 

Semeni discordie

Îți place să vezi că oamenii din jurul tău sunt supărați și reactivi pentru că, la rândul tău, ești o persoană instabilă emoțional.

Poți răsturna o întreagă încăpere prin schimbarea bruscă a stării tale de spirit.

Când ești supărată, toată lumea trebuie să știe, iar reacțiile tale pot deveni intense, uneori chiar violente, pentru a atrage atenția asupra propriilor tale frustări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel