Întârzierea dezvoltării în vârsta de dezvoltare se referă la o afecțiune în care un copil nu realizează procesele normale de dezvoltare cognitivă, motrică sau socio-emoțională în intervalele de timp așteptate pentru dezvoltarea tipică.
Publicitate
Cauzele întârzierii dezvoltării pot fi diferite, inclusiv factori genetici, de mediu, medicali și/sau psihologici. De exemplu, unii copii pot avea o dizabilitate intelectuală, o afecțiune medicală care afectează dezvoltarea, malnutriție, o lipsă de stimulare sau un mediu de viață inadecvat.
Întârzierea dezvoltării se poate manifesta în mai multe domenii ale dezvoltării, cum ar fi limbajul, abilitățile motorii brute și fine, socializarea și cogniția.
Într-un video postat pe o rețea de socializare, dr. Mihai Mușetescu explică amănunțit cum putem să ne dăm seama dacă copilul nostru suferă de această afecțiune:
”Trebuie să facem o diferență între neregulile de dezvoltare motorie și de dezvoltare comportamentală. Întârzierea în dezvoltarea motorie este practic definită prin neachiziția etapelor normale de dezvoltare la momentul potrivit, adică: copilul nu ține capul la 3 luni de zile, nu stă în șezut la 6 luni de zile, nu merge până la un an și două luni de zile.
Orice întârziere în dezvoltarea motorie ar trebui să ne ducă cu copilul către o evaluare neurologică pentru a fi evaluat și a vedea exact care este problema din spatele întârzierii”, a specificat dr. Mihai Mușetescu.
Fotografie de la Ivan Samkov/ Pexels
”Dacă ne referim la o dezvoltare comportamentală aici lucrurile sunt puțin mai complicate. În primul rând dezvoltarea comportamentală poate să fie evaluată abia după vârsta de 1 an de zile.
Există semne și înaintea vârstei de 1 an că ar putea să fie ceva mai puțin bine în ceea ce privește dezvoltarea comportamentală precum: nu obțin zâmbet social, adică eu când zâmbesc către copil, el nu îmi zâmbește înapoi.
Zâmbetul social apare după vârsta de o lună de zile. La vârsta de 1 an copilul trebuie să facă ”pa-pa” cu mânuța atunci când se pleacă dintr-o cameră, trebuie să arate cu degetul și să indice obiectele dorite, trebuie să răspundă atunci când este strigat pe nume și trebuie să facă contact vizual cu interlocutorul.
Oricare din elementele acestea dacă nu sunt prezente, atunci ar trebui să fie evaluați ori de un neurolog pediatru, ori de un psihiatru pediatru pentru a vedea dacă vorbim despre o întârziere comportamentală”, a specificat dr. Mihai Mușetescu.
Tratamentul întârzierii dezvoltării depinde de nevoile specifice ale copilului și poate include intervenții terapeutice, cum ar fi terapia ocupațională, terapia logopedică, terapia fizică și terapia comportamentală. Mai mult, părinții și îngrijitorii pot fi implicați în intervenție pentru a ajuta copilul să-și dezvolte abilitățile necesare realizării propriilor procese de dezvoltare.
Pe scurt, întârzierea dezvoltării în vârsta de dezvoltare este o condiție în care un copil nu realizează procesele normale de dezvoltare cognitivă, motrică sau socio-emoțională în intervalele de timp așteptate pentru dezvoltarea tipică.
Cauzele întârzierii dezvoltării pot fi diferite, iar diagnosticul este pus de un profesionist specializat. Tratamentul întârzierii dezvoltării depinde de nevoile specifice ale copilului și poate include intervenții terapeutice și implicarea părinților și îngrijitorilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.