Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți?

Data publicării:
Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions
Semnele dureroase care arată că al tău copil este un „bully” la școală. La ce trebuie părinții să fie atenți? / FOTO: freepik.com @syda_productions

Niciun copil nu este perfect. Majoritatea părinților, la un moment dat, și-au surprins copilul comportându-se necorespunzător față de alți copii. Totuși, dacă te îngrijorează faptul că fiul sau fiica ta ar putea fi un agresor la școală, pentru că pare să aibă obiceiul de a-i intimida pe ceilalți, există câteva semne subtile de agresiune la care ar trebui să fii atent.



Poate că, în trecut, ai primit un telefon de la școala copilului tău. Fiul tău a împins un alt copil. Sau poate ai observat-o pe fiica ta făcând comentarii sarcastice la adresa altor fete la o petrecere de ziua unei colege. Poate că ai observat cum colegii copilului tău îi fac pe plac, iar tu te întrebi: „copilul meu le spune altora ce să facă?”

Îți spui: „Nu, asta nu se poate întâmpla”. Dar, din păcate, se întâmplă!

Iată semnele clare, oferite de specialiștii de la YourTango, care arată că al tău copil este agresorul din clasă!

Lipsa de empatie față de ceilalți


Observi că al tău copil nu încearcă să se pună în locul altora. Nu arată înțelegere sau compasiune și nu ia în considerare sentimentele celor din jur.

Pot da vina pe alții și evită să-și asume responsabilitatea pentru propriile acțiuni.

Spre deosebire de colegi, copilul tău pare pur și simplu nepăsător față de sentimentele celor din jur sau de impactul pe care îl are asupra altora.

Această lipsă de empatie poate fi un indiciu că fiul sau fiica ta ar putea fi un agresor.

Obsesia de a se conforma


Unii copii sunt foarte conștienți de ierarhia socială și de statutul lor în societate. Astfel, ei resimt o presiune considerabilă pentru a se integra.

Pot încerca să controleze situațiile sociale și sunt preocupați de imaginea lor publică, inclusiv de activitățile de pe rețelele sociale, petrecând prea mult timp îngrijorându-se cu privire la modul în care sunt percepuți de ceilalți.

Aceasta îl poate determina pe copilul tău să facă alegeri prin care să se conformeze, ceea ce îl poate transforma într-un agresor, chiar dacă nu are această intenție.

Experiențe anterioare de furie, violență sau agresiune


Copilul tău a suferit și a fost martor la hărțuire, violență, furie și pedepse. A fost împins, așa că percepe agresivitatea și pedeapsa ca răspunsuri la problemele cu care se confruntă.

Fiind o victimă sau asistând la nedreptăți, sau la comportamente agresive ale adulților, el sau ea s-ar putea să recurgă la aceste reacții instinctiv.

Aceasta poate să nu fie intenția lor.

Ca părinte, ai ocazia să îl ajuți să găsească o altă modalitate de a face față situațiilor dificile.

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

O tendință de a dezamăgi pe alții


Observi că al tău copil are tendința de a-i submina pe ceilalți în timp ce își construiește propria imagine. El sau ea subliniază defectele altora, face glume pe seama lor și îi insultă.

Stima de sine scăzută, frica și sentimentul de a fi copleșit pot determina unii copii să-i disprețuiască pe ceilalți și să-i desconsidere.

Acesta este un semn că fiul sau fiica ta are nevoie de ajutorul tău pentru a se simți mai bine cu sine, astfel încât să nu recurgă la hărțuirea altora.

Probleme de comportament recurente


Copilul tău se confruntă cu dificultăți în a-și controla emoțiile. Are o istorie de probleme de comportament, iar tu observi că și prietenii săi manifestă caracteristici similare.

Aceste probleme de comportament ar putea indica faptul că fiul sau fiica ta nu reflectează asupra propriilor acțiuni.

În schimb, acționează impulsiv în momentele de conflict, ceea ce îi determină să se comporte ca un agresor.

Bullyingul este o problemă complexă, iar părinții nu sunt de vină

SURSA FOTO: freepik.com @freepik


Nimeni nu se consideră vreodată părintele unui bătăuș; niciun părinte nu își dorește ca propriul copil să hărțuiască pe alții. Ne concentrăm adesea asupra celor care sunt victime ale hărțuirii, dar, ca părinte, una dintre cele mai solitare experiențe este să fii mama sau tatăl unui copil pe care bănuiești că ar putea hărțui alți copii și să nu știi unde să te îndrepți sau ce să faci.

Copiii care hărțuiesc adesea nu intenționează să fie cruzi; totuși, se întâmplă anumite lucruri care îi pot determina, în cele din urmă, să-i intimideze pe ceilalți.

Acestea pot include stima de sine scăzută, problemele de acasă, impulsivitatea, relațiile și conexiunea slabă cu ceilalți, controlul insuficient asupra emoțiilor, disconfortul social, nevoia disperată de a se integra, experiențele de a fi pedepsiți constant, precum și expunerea la violență sau agresivitate la școală.

Comportamentul agresiv poate deveni un tipar pe parcursul vieții, care va afecta negativ viitorul copilului tău. O parte din rolul de părinte este să devii un detectiv și să încerci să înțelegi ce anume are nevoie copilul tău, chiar și din semne foarte subtile.

Dacă copilul tău se luptă și devine un bătăuș, poți să-l ajuți observând aceste cinci semne atunci când se manifestă comportamentele respective. În calitate de părinte, poți contribui la dezvoltarea unor comportamente mai sănătoase, ajutându-l să nu transforme bullyingul într-un obicei pe termen lung.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel