Sfatul unui expert pentru părinți: „Trebuie să facă asta pentru ca micuțul să nu devină un cocktail exploziv în adolescență”

Data publicării:
Sfatul unui expert pentru părinți: „Trebuie să facă asta pentru ca micuțul să nu devină un cocktail exploziv în adolescență” / FOTO: freepik.com @EyeEm
Sfatul unui expert pentru părinți: „Trebuie să facă asta pentru ca micuțul să nu devină un cocktail exploziv în adolescență” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Interviu cu un expert în educație emoțională și președinte al Rețelei Internaționale de Educație Emoțională și Bunăstare.



Rafael Bisquerra, expert în educație emoțională și președinte al Rețelei Internaționale de Educație Emoțională și Bunăstare, a acordat publicației ABC un interviu în care susține că „necunoașterea a ceea ce se întâmplă în interiorul nostru și incapacitatea de a gestiona emoțiile au ca rezultat o probabilitate crescută de anxietate, stres, depresie, burnout, violență, consum de droguri etc.”.

De asemenea, expertul a spus și care este cea mai bună metodă de aplicat copilului atunci când este mic pentru a nu deveni un „cocktail exploziv” în adolescență.

De ce este atât de importantă educația emoțională?

„Pentru că adresează nevoilor sociale care nu sunt adecvat abordate în prezent. Printre aceste nevoi se numără ratele ridicate ale anxietății, stresului, depresiei, epuizării profesionale, violenței (în special violența de gen, agresiunea și comportamentele problematice ale tinerilor), gândurile suicidare, sinuciderea, consumul de droguri și alte comportamente de risc. Dacă privim în jurul nostru și observăm știrile din mass-media, vedem constant manifestări de analfabetism emoțional”, susține expertul.

„Noi provenim din generații care au fost analfabete din punct de vedere emoțional”, mai spune Rafael Bisquerra.

Cum putem transmite această educație copiilor noștri?

Educația emoțională ar trebui să înceapă cu nouă luni înainte de naștere. Anxietatea experimentată de o femeie gravidă generează cortizol, care poate afecta fătul și va avea consecințe pe termen lung. Acest lucru se întâmplă similar cu efectele consumului de droguri.

„Este important ca femeile însărcinate să evite fumatul, consumul de alcool și drogurile pentru a crea un mediu favorabil emoțional pentru sarcină. Acest lucru implică aplicarea unor tehnici de `reamintire` (cum ar fi relaxarea, respirația conștientă, meditația, mindfulness), care ar trebui să fie parte a vieții tuturor oamenilor. Aceasta este doar una dintre numeroasele tehnici posibile”, mai susține Bisquerra.

Depinde doar de familii?

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Educația emoțională ar trebui să fie un efort comun între instituțiile de învățământ și familiile. „Încă de la început, este important să se sprijine formarea familiilor și să li se ofere resursele necesare”, mai spune expertul.

Atât copiii, cât și adulții trebuie să fie conștienți de emoțiile pe care le simt. Ce se întâmplă dacă refuzăm să le recunoaștem sau nu știm cum să le gestionăm?

„Lipsa conștientizării a ceea ce simțim în interiorul nostru și incapacitatea de a gestiona emoțiile conduc la o creștere a riscului de a dezvolta anxietate, stres, depresie, epuizare emoțională, violență, gânduri suicidare, consum de droguri etc. Aceasta este una dintre marile provocări ale umanității”, potrivit lui Bisquerra.

Cum putem ajuta copiii să dezvolte reziliența, având în vedere că, de la o vârstă fragedă, totul pare o dramă pentru ei și se enervează ușor?

„Este important să îi învățăm să facă față adversității și crizelor, deoarece acestea sunt inevitabile în viață. Un aspect important este creșterea toleranței la frustrare”, a precizat Bisquerra.

Tații și mamele de astăzi trăiesc sub stres constant. Cum să înfrunți această viață cu inteligența emoțională?

„Pentru a face față, este necesară o schimbare de paradigmă: să stabilească priorități și să își planifice timpul; să adopte o alimentație sănătoasă; să evite consumul de substanțe nocive; să practice activitate fizică zilnică (cel puțin o oră); să acorde o atenție corespunzătoare odihnei; să își seteze obiective realiste și să folosească tehnici de `reamintire`. Este important să fie conștienți de starea lor de bine, indiferent de circumstanțe”, a punctat expertul.

De ce este important să stabilim limite?

SURSA FOTO: freepik.com @davidengy

„Este o componentă esențială a educației. Fără limite, viața ar fi caracterizată de haos. S-a observat că lipsa limitelor în copilărie poate conduce la probleme majore în adolescență, creând un teren fertil pentru dificultăți și conflicte”, a spus Bisquerra.

Familiile și educatoarele sunt capabile să introducă limite?

„Stabilirea limitelor necesită un efort emoțional considerabil. Este mai ușor să nu impunem limite. Uneori, nu suntem învățați cum să ne educăm copiii sau să gestionăm propriile noastre emoții. Toate aceste aspecte subliniază importanța creșterii nivelului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea formării în aceste domenii pentru propriul nostru bine”, punctează expertul.

Când copiii sunt mici, părinții încă pot „controla” comportamentul lor. Dar, pe măsură ce cresc, părinții simt că pierd controlul asupra lor. Adolescenții devin mai retrași sau chiar mai agresivi. Este posibil să prevenim aceste comportamente? 

„Trebuie să cultivăm empatia, responsabilitatea și să înțelegem că bunăstarea se construiește încă din copilărie. Este important să facem distincția între bucurie și bunăstare sau fericire. Această confuzie este destul de răspândită”, conchide Rafael Bisquerra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel