Sfaturi cheie pentru prevenirea înecului copiilor și evitarea accidentelor în piscină

Data publicării:
Sfaturi cheie pentru prevenirea înecului copiilor și evitarea accidentelor în piscină / FOTO: freepik.com@ BillionPhotos
Sfaturi cheie pentru prevenirea înecului copiilor și evitarea accidentelor în piscină / FOTO: freepik.com@ BillionPhotos

Un copil din Alcalá de Henares și-a pierdut viața după ce a fost prins în grătarul unei stații de epurare a apelor uzate. Este posibil să se prevină astfel de accidente cu potențial fatal?



Un băiat de 13 ani din Alcalá de Henares (Madrid) și-a prins mâna, în urmă cu doar câteva zile, în grătarul unei stații de tratare a apei dintr-o piscină.

La început, un prieten care era cu el a încercat să îl ajute și, când a văzut că nu reușește să o scoată, a chemat niște adulți. Aceștia au oprit filtrul, au sunat la serviciile de urgență și l-au scos pe băiat din piscină cât mai repede posibil, deoarece apa îi acoperea fața. Când au reușit să îl salveze, acesta era deja în stop cardio-respirator; polițiștii care au răspuns la apel au reușit să îl resusciteze după ce au efectuat manevrele necesare.

Odată ce și-a recăpătat pulsul, a fost transferat imediat cu elicopterul la Hospital de la Paz din Madrid, în stare critică. Din păcate, după cinci zile de spitalizare, băiatul a murit.

Pe lângă tristețea față de cele întâmplate, există și neîncredere față de modul în care s-a produs tragicul accident. Cum pot fi evitate situațiile de acest gen?

„Cel mai bun sfat care poate fi dat unei persoane care este responsabilă de un copil este să fie întotdeauna la distanță de îmbrățișare”, explică Rebeca Terradas Molina, salvamar la Centrul de înot Helios, Zaragoza. „Ființele umane nu sunt pregătite să știe cum să se deplaseze în apă sau să se descurce într-un mod înnăscut, este ceva care trebuie învățat”.

Prin urmare, ei trebuie să se adapteze la mediul acvatic. Pentru a face acest lucru, experții avertizează că primul lucru de realizat este ca copilul să se simtă confortabil în apă, ceea ce este cunoscut la nivel tehnic ca familiarizare cu mediul acvatic.

Când poate începe un copil să intre în contact cu apa?

Vârsta optimă pentru a începe procesul de adaptare a unui copil la apă ar putea fi încă de la vârsta de 9 luni, ca o primă abordare a mediului. „Această adaptare ar trebui făcută cu cineva care să ofere siguranță copilului. Are rolul de a încuraja abilitățile motorii ale copilului, precum și legătura cu membrul familiei și, în același timp, membrul familiei învață activități și exerciții care pot fi făcute cu copilul în apă”, explică expertul.

Fazele prin care trebuie să treacă un copil de la primul contact cu apa până când învață să înoate sunt, potrivit salvamontistului, următoarele:

Familiarizarea cu mediul.
Supraviețuirea în mediul acvatic.
Plăcerea și capacitatea de a se mișca în mediul înconjurător în mod autonom.
Înot: „este ceea ce înțelegem deja ca fiind capacitatea copilului de a înota (crawl și spate) spontan, fără instrucțiuni din partea nimănui”, explică el.

Sfaturi pentru prevenirea înecului la copii

Este destul de evident că vulnerabilitatea copiilor la apă diferă în funcție de vârsta lor, dar ceea ce trebuie să avem mereu în vedere ca adulți este că nu putem să nu fim atenți la copiii noștri nici măcar o secundă, deoarece cea mai mică greșeală poate avea cele mai grave consecințe.

„Reiterez faptul că apa este un mediu instabil și că, din acest motiv, copiii nu trebuie să fie niciodată scăpați din vedere, iar distanța față de ei trebuie să fie cât mai mică. Desigur, înscrierea lor la cursuri de înot va fi, de asemenea, o modalitate foarte bună de prevenire a accidentelor”, recomandă salvamarul.

Un alt punct controversat în ceea ce privește protecția copiilor în apă este utilizarea flotoarelor. Chiar dacă copilul poartă un flotor, acesta nu este o garanție infailibilă de siguranță 100%, astfel că adultul trebuie să fie permanent vigilent ori de câte ori copilul se află în apă. După cum ne asigură expertul: „Nu există flotor sigur. Dacă un copil are nevoie de un dispozitiv de plutire pentru a se afla în mediul acvatic, înseamnă că nu stăpânește suficient mediul și, din acest motiv, trebuie să fim mereu cu el”, avertizează aceasta.

Cum să acționați rapid în caz de înec

Primul lucru de făcut este să scoatem victima din apă pentru a evalua gradul de „semiînec”. Dacă constatăm că nu are puls sau nu respiră, „trebuie să activăm protocolul de urgență, care este specific fiecărui centru”, spune salvamarul. Sau, dacă știi cum să o faci, aplică resuscitarea cardiopulmonară.
Resuscitarea cardiopulmonară (sau RCP) la un minor înecat are mari speranțe de recuperare din două motive: „În primul rând, pentru că, fiind o persoană semiînecată, se înțelege că stopul a fost cauzat de ingerarea apei și nu de insuficiență cardiacă sau de orice altă boală. Și în al doilea rând, pentru că atunci când vorbim despre un minor, înțelegem că este un organism sănătos și că, prin urmare, oprirea a fost cauzată de ingerarea de apă”, spune expertul, pentru Hola.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Sanatate





pixel