Sfaturi pentru a ajuta copiii să tolereze frustrarea

Data publicării:
Fotografie de la Mohamed Abdelghaffar/ Pexels
Fotografie de la Mohamed Abdelghaffar/ Pexels

Copiii care nu pot tolera frustrarea suferă, devin descurajați și își pot abandona obiectivele. Vă spunem cum să-i ajutați să dezvolte această abilitate atât de necesară.



Tolerarea frustrării nu este ușor pentru nimeni. Cu toții am dori ca evenimentele să fie sub controlul nostru și să lucreze în favoarea noastră. Ne descurajăm atunci când un proiect merge în derivă, un obiectiv nu este atins sau ceva ce ne dorim profund ne este refuzat. Cu toate acestea, pentru copii este mai complicat din cauza imaturității lor cognitive și a lipsei de resurse.

Controlul impulsurilor, nu sunt încă pe deplin stabilite în creierul copiilor mici care este încă în proces de dezvoltare. Copiilor le lipsește experiența și instrumentele cu care să-și gestioneze emoțiile, ceea ce îi determină să fie mai impulsivi în diverse situații.

Cum să-i ajuți pe copii să tolereze frustrarea?

Este important să rețineți că a tolera frustrarea nu înseamnă că nu o simți. Este imposibil ca o persoană (darămite un copil) să nu devină descurajată sau supărată într-o anumită măsură în fața eșecului sau respingerii.

În încercarea de a elimina acest sentiment nu va face decât să-l reprime. Ceea ce putem face este să-i învățăm pe cei mici să nu dramatizeze și, mai ales, să știe să canalizeze acea emoție. Pentru a face acest lucru, puteți urma pașii de mai jos.

1. Lasă-i să fie frustrați 

Dobândirea oricărei abilități necesită practică. Dacă nu-i lași pe copiii tăi să fie frustrați, ei nu vor ști cum să facă față acestei emoții atunci când va veni.

Mulți părinți își supraprotejează copiii, fac totul pentru ei și evită orice provocare cu intenția de a-i elibera de disconfort. Cu toate acestea, este important să le oferim aceste oportunități.

Nu face pentru copilul tău ceea ce iți dorești pentru tine, nu-i rasfăța fiecare capriciu și nu ceda tuturor cererilor lui dacă nu sunt rezonabile. Nu oferi nici laude goale. Dimpotrivă, sporește-le autonomia, încurajează-le efortul și stabilește-i limite pe care le consideri sănătoase și potrivite, chiar dacă îți fac micuțul să se simtă inconfortabil.

2. Recunoaște-i emoțiile

Scopul nu este acela de a elimina sau reprima frustrarea. Copilul tău o va experimenta în mai multe rânduri și va avea nevoie de tine să-l însoțești în disconfortul lui, să-l ajuți să înțeleagă și să numească ceea ce i se întâmplă.

De exemplu, imaginați-vă că copilul se joacă cu un obiect de sticlă și îl luați de la el pentru a nu se răni. Acest lucru poate declanșa crize de furie și este natural.

Îl poți susține în acest moment păstrând calmul și cu fraze de genul „Știu că ești supărat pentru că ai vrut să te joci cu acel obiect frumos, dar nu se poate pentru că este periculos și te-ai putea răni”.

Nu-l certa și nu-l pedepsi pentru că nu este de acord. Lăsați-l să simtă și ajutați-l să înțeleagă și să canalizeze ceea ce simte.

3. Încurajează o atitudine activă și pozitivă

A tolera frustrarea nu înseamnă a renunța. Aceste momente dificile sunt ideale pentru a-i încuraja pe copii să adopte o poziție activă în fața circumstanțelor.

De exemplu, dacă a pierdut într-o competiție sportivă, încurajați-l să se întrebe: „Ce pot face diferit pentru a performa mai bine data viitoare?” .

Este, de asemenea, o oportunitate de a învăța cum să negociezi. De exemplu, dacă copilul tău vrea să meargă la film, dar tu i-ai spus că nu pentru că trebuie să termini treburile prin casă, el se poate oferi să te ajute pentru ca tu să fii liber mai repede.

Acest lucru încurajează o mentalitate de creștere (în care copilul înțelege că se poate îmbunătăți, învăța și prospera), mai degrabă decât o mentalitate fixă ​​(în care presupun că posibilitățile lor sunt limitate și nu poate face nimic în acest sens).

4. Folosiți instrumente de reglare emoțională

Copiii care au dificultăți în a tolera frustrarea pot reacționa cu furie, plâns necontrolat și chiar agresivitate. Acest lucru se întâmplă deoarece nu își pot regla emoțiile sau își pot reduce excitarea.

Îi poți oferi micuțului tău câteva instrumente pe care să le folosești în aceste momente complicate. De exemplu, învață-l exerciții simple de respirație sau creează-ți un colț sigur în casă unde să meargă să se liniștească.

5. Stabilește obiective stricte și încurajează perseverența

În cele din urmă, pentru a ajuta copiii să tolereze frustrarea, este important să găsim un echilibru. Dacă suntem prea autoritari, îi criticăm mereu și cerem excesiv, generăm frică, disconfort și demotivare. Dimpotrivă, dacă suntem prea permisivi, nu-i lăsăm să învețe.

Cheia este să stabilească obiective de învățare adaptate vârstei și abilităților lor, astfel încât să le poată atinge și să aibă succes, chiar dacă este nevoie de perseverență și mai multe încercări. Atribuirea de responsabilități acasă și realizarea de proiecte artistice sau creative cu copiii tăi sunt două modalități bune de a le oferi posibilitatea de a tolera greșelile și frustrările.

A ajuta copiii să tolereze frustrarea îi pregătește pentru viață

Această învățătură este una dintre principalele pe care trebuie să le întreprindă toți părinții copiilor mici. Copiii tăi trebuie să învețe să gestioneze frustrarea pentru a face față vieții.

Școala, relațiile personale, hobby-urile, munca... toate domeniile ne prezintă provocări și nu le vom atinge întotdeauna de prima dată. Ei trebuie să fie pregătiți să facă față eșecurilor și să schimbe direcția fără a se scufunda emoțional. Ce modalitate mai bună decât să o înveți din mână în mediul sigur care este acasă?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii
Tagurile articolului: copii emotii frustrare




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

DC Media Group Audience
pixel