Sfaturi pentru a ajuta un copil să memoreze cât mai rapid o poezie

Data publicării:
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto:Pexels

De câte ori în copilărie am fost forțați să învățăm o poezie pe de rost , sau un refren , sau un cântec mic. Dacă implică câteva rânduri dificultățile nu sunt atât de mari, dar problema apare atunci când este necesară memorarea mai multor versuri. 



Metoda de memorare este foarte importantă pentru că tocmai din aceasta derivă succesul sarcinii. În următorul ghid, pas cu pas, vă vom oferi sfaturi practice pentru a vă învăța copiii rapid o poezie și a o recita cu încredere.

Odată ce ai stabilit că învățarea unei poezii pe de rost este foarte importantă, iată câteva sfaturi practice despre cum să acționezi pentru a te asigura că versurile poetice rămân întipărite în memoria ta.

– O primă regulă ar putea fi aceasta: nu memorăm poezia păstrând cuvintele de parcă ar fi deconectate unele de altele, fără sens. Memorăm pe perioade, așa că efortul se va înjumătăți.

– În al doilea rând, conectăm cuvintele și versurile de amintiri care ne aparțin; creăm așadar asocieri între cuvintele textului și conținutul minții noastre. Și aceasta s-ar putea dovedi a fi o tactică excelentă.

– În fine, să nu ne speriem de amploarea textului poetic: chiar și o poezie lungă poate fi memorată cu ușurință, este nevoie doar de puțin mai mult efort.

Împărțiți poezia în secțiuni

Citiți mai întâi întreaga poezie cu voce tare de 2-3 ori, având grijă să căutați cuvintele al căror sens nu îl cunoașteți într-un dicționar, deoarece este mai ușor să păstrați în minte cuvintele care nu vă sunt necunoscute. 

După ce am citit cu atenție textul și, prin urmare, i-ai înțeles sensul, devine mai util să-l diseci în așa fel încât să fie reținute doar câteva versete odată. Lungimea fiecărei secțiuni poate varia de la 5 la 10 rânduri, în funcție de capacitatea dvs. de a vă aminti. Lucrul esențial este că fiecare parte are sens, așa că evitați să rupeți o propoziție. Soluția optimă este să încerci să treci de la un punct la altul.

Citiți în mod repetat diferitele secțiuni ale poeziei

Începeți să citiți prima secțiune, întotdeauna cu voce tare. Citire după citire, unele cuvinte sau bucăți de propoziții vor începe să rămână mai mult în minte. Pe măsură ce cuvintele încep să pară familiare, luați-vă ochii de la carte din când în când și încercați să vă amintiți cuvintele exacte.

Continuați până când sunteți sigur că puteți repeta totul fără să aruncați o privire. Acum treceți la a doua secțiune și procedați în același mod. Imediat ce o memorezi, repetă prima și a doua secțiune împreună și apoi treci la a treia și, după ce o înveți, repetă totul împreună. Continuați în acest fel până când toate secțiunile sunt finalizate și puteți să le recitați pe toate deodată.

Repetați cu voce tare

Sarcina ta nu se termină aici. De fapt, prin această metodă este firesc să-ți amintești mai bine primele secțiuni decât ultimele, deoarece le vei fi repetat de mai multe ori. Pentru a nu uita nimic, recitați diferitele secțiuni din ordine. Dacă vrei să fii sigur că îți amintești totul perfect, un sfat bun este să scrii singur compoziția, apoi să o compari cu originalul pentru a fi sigur că nu există diferențe. În fine, dacă ai alte materii de studiat, este indicat să termini totul și apoi să te întorci la poezie încercând să o pronunți fără să citești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: invatare momorie poezie





pixel