Sfaturi pentru a nu-ți pierde răbdarea cu copiii tăi

Data publicării:
Sfaturi pentru a nu-ți pierde răbdarea cu copiii tăi / FOTO: freepik.com
Sfaturi pentru a nu-ți pierde răbdarea cu copiii tăi / FOTO: freepik.com

Mulți părinți simt adeseori că nu mai au răbdare cu proprii copii.



Publicitate

Uneori avem impresia că ne-am pierdut cumpătul în anumite situații cu copiii noștri.

Helena Ruiz Pino, specialist în comunicarea familială, explică cum să prevenim ca acest lucru să se întâmple din nou.

Să repetăm același lucru la nesfârșit și să nu fim ascultați, să vedem același comportament nepotrivit la copiii noștri după ce am încercat o mie de moduri diferite de a-i ajuta să îl corecteze, răspunsuri proaste.

Există multe situații în care părinții pot simți că nu mai pot, că și-au pierdut răbdarea, ceea ce uneori duce la reacții de furie disproporționate. Este posibil să evităm această situație? Cum putem evita să ne pierdem răbdarea cu copiii noștri?

Practicați îngrijirea de sine

Este important să ai grijă de bunăstarea ta emoțională pentru a-ți putea ghida copilul în cel mai bun mod posibil și pentru a-i oferi un model bun. Așadar, asigurați-vă că aveți grijă de dumneavoastră. O odihnă adecvată, o dietă echilibrată și timp pentru activități plăcute vă pot îmbunătăți bunăstarea generală și capacitatea de a fi răbdător.

Ai grijă de dialogul tău intern

Cu toții facem greșeli. Dacă îți pierzi răbdarea, nu te învinovăți. Învață din acel moment și mergi mai departe. Autocompătimirea ne crește încrederea în sine și ne îmbunătățește capacitatea de a fi răbdători. Încearcă să te împaci cu copilul tău și cere-ți scuze; atât tu, cât și copilul tău vă veți simți mai bine. 

Stabiliți așteptări realiste

Amintiți-vă că copiii învață și vor face greșeli. Adaptați-vă așteptările la vârsta și dezvoltarea lor. Acest lucru vă va ajuta să fiți mai răbdători atunci când lucrurile nu merg conform așteptărilor. Stabiliți limite clare, cu respect și empatie.

Nu vă comparați copilul cu alți copii de vârsta lui care nu au deja anumite comportamente pe care le are copilul dumneavoastră; fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, atât din punct de vedere cognitiv, cât și al maturității. 

Înțelege cum funcționează creierul tău

Cortexul prefrontal, care este partea creierului care se ocupă de autoreglarea emoțională, este încă în curs de dezvoltare - amintirea acestui lucru vă va ajuta să vă păstrați calmul.

Folosiți cuvântul "încă".

Adoptați această mantră "Eu sunt adultul, copilul meu ÎNCĂ nu are abilitățile sau maturitatea de a se autoregla emoțional", vă va ajuta să relativizați anumite comportamente și să evitați reacțiile exagerate față de copilul dumneavoastră. Un alt exercițiu foarte util în acest sens este să vă amintiți cum se comporta copilul dvs. în urmă cu exact unul sau doi ani și să vizualizați evoluția; este important să faceți acest lucru în acest fel, pe termen lung, pentru a nu cădea în disperare în fața eventualilor pași înapoi care pot fi făcuți în ceea ce privește îmbunătățirea comportamentului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel