Căldura, călătoriile, schimbarea orarelor... Și alte circumstanțe pot complica alăptarea în această perioadă a anului.
Alba Padró, consultant în alăptare: „Adultul, nu bebelușul, este cel care trebuie să fie pregătit pentru momentul în care mama se întoarce la serviciu".
Laptele matern este cel mai echilibrat aliment, conținând toate substanțele nutritive necesare pentru buna dezvoltare a nou-născutului și cu beneficii pentru sistemul imunitar și sănătatea acestuia pe termen lung.
Din acest motiv, este cel mai bun aliment pentru sugari care există.
„Alăptarea ajută mama să se recupereze rapid după naștere și să se odihnească mai bine", spune Dr. Blanca Garrido, specialist pediatru la Spitalul Manises și coordonator al Unității de Îngrijiri Intermediare Pediatrice și Neonatale. Acest lucru se datorează, explică ea, "faptului că hormonul prolactină, care stimulează producția de lapte, are un efect relaxant, precum și întărirea legăturii emoționale dintre cei doi".
Cu toate acestea, în timpul verii, circumstanțe precum căldura, umiditatea, transpirația crescută, schimbările de oră și călătoriile pot complica alăptarea, atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei.
Din acest motiv, Departamentul de Sănătate din Manises a pregătit câteva sfaturi pentru alăptare în timpul lunilor de vară, pentru a o face mai ușoară. Cele opt sfaturi se referă la apa necesară, conservarea laptelui, pozițiile cele mai confortabile, comportamentele de vară și alimentația mamei.
Oferiți frecvent lapte de la sân copilului
Majoritatea bebelușilor își măresc cererea de alăptare în lunile de vară pentru a compensa pierderea de lichide cauzată de căldură. Din acest motiv, mama trebuie să fie deosebit de atentă la nevoile nutriționale ale copilului său. Dr. Blanca Garrido, specialist pediatru la Spitalul Manises și coordonator al Unității de îngrijiri intermediare pediatrice și neonatale, recomandă să "oferiți frecvent sânul copilului, alăptarea la cerere".
Laptele hidratează
Laptele matern este 85% apă, astfel încât un bebeluș care este doar alăptat nu are nevoie de apă suplimentară. Pe de altă parte, atunci când bebelușul crește și noi alimente sunt introduse în dieta sa, deși alăptarea continuă să fie principala sursă de apă, experții de la Spitalul Manises sugerează să oferiți apă bebelușului după alte hrăniri decât alăptarea pentru a-i potoli setea, mai ales vara.
Locuri confortabile
În aceste luni fierbinți, atunci când alăptați în locuri publice, căutați locuri răcoroase și umbrite. În locurile închise, ar trebui să încercăm să ne asigurăm că sugarul nu primește aer direct de la ventilator sau aer condiționat, pentru a preveni constipația și a evita schimbările bruște de temperatură.
Păstrarea laptelui
Profesioniștii recomandă refrigerarea laptelui matern dacă acesta nu este utilizat în cursul orei următoare extragerii sale, precum și congelarea acestuia dacă nu va fi utilizat în următoarele 24-48 de ore, aproximativ.
Potrivit specialistului pediatru de la Spitalul Manises, congelarea laptelui trebuie făcută în recipiente mici, cu dimensiuni cuprinse între 120 și 150 ml, astfel încât să poată fi dezghețat treptat atunci când este nevoie de hrană, evitându-se astfel risipa de lapte. Coordonatorul Unității de îngrijiri intermediare pediatrice și neonatale confirmă, de asemenea, că "la două ore după decongelare, laptele trebuie aruncat dacă nu a fost utilizat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.