Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor

Data publicării:
Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik
Sfaturi pentru gestionarea inteligentă a crizelor de furie ale copiilor / FOTO: Freepik.com@freepik

Una dintre problemele cu care trebuie să se confrunte părinții sunt crizele de furie ale copiilor lor. 



Acest comportament este destul de comun în jurul vârstei de doi ani și se poate extinde până în jurul vârstei de trei și patru ani și, în unele cazuri, chiar până la vârsta de șapte ani.

Fără îndoială, aceasta este o etapă complexă a dezvoltării copilului care este destul de dificil de gestionat, mai ales atunci când este combinată cu alți factori.

Citește și Țipi la copil ca să-și facă temele? Experți: „Când creierul percepe o amenințare, deconectează toate centrele pentru a face față pericolului”

Cu toate acestea, a învăța cum să gestionezi crizele de furie ale copiilor este esențial nu numai pentru a limita acest comportament, ci mai ales pentru a-i învăța să își controleze și să își exprime emoțiile.

De ce au copiii accese de furie?

Sursa foto: freepik.com@ghulamnabi

De la vârsta de doi ani, copiii încep să devină conștienți de autonomia lor și vor să se bucure de independența lor.

Cu toate acestea, atunci când își dau seama că nu pot realiza întotdeauna acest lucru pentru că adulții nu îi lasă sau pentru că nu au abilitățile necesare, devin furioși, frustrați și au un acces de furie. 

Practic, accesele de furie sunt modul lor de a-și exprima furia, furia și/sau frustrarea, potrivit Serpadres.

Acest lucru se datorează faptului că, neavând încă un mare control emoțional, ei nu știu cum să canalizeze și să exprime aceste emoții în mod asertiv, astfel încât ajung să explodeze brusc și disproporționat.

Cum să faci față acceselor de furie ale celor mai mici membri ai familiei

Uneori, circumstanțele, oboseala acumulată sau frustrarea îi pot determina pe părinți să rezolve crizele de furie ale copiilor lor prin strigăte, pedepse sau chiar o palmă.

Cu toate acestea, chiar dacă simțiți că situația vă depășește, este important să vă păstrați calmul și să încercați să nu răspundeți într-un mod visceral, deoarece acest lucru ar putea face situația și mai dificilă și ar transmite un mesaj greșit celor mici de acasă.

În schimb, încearcă să pui în practică următoarele chei pentru a eradica crizele de furie la copii și a-i învăța autocontrolul.

Înarmează-te cu răbdare

Să te confrunți cu un tantrum al unui copil poate fi disperant. Cu toate acestea, este important să vă păstrați calmul și răbdarea înainte de a vă apropia de copil.

Dacă este necesar, mergeți în altă cameră sau întoarceți-vă dacă nu vă puteți îndepărta și faceți câteva exerciții de respirație pentru a vă ajuta să vă recâștigați controlul asupra emoțiilor.

Acest lucru nu numai că vă va ajuta să gestionați mai bine situația, dar îi va da și copilului dumneavoastră o lecție importantă despre autocontrol.

Ascultați copiii

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Există multe motive în spatele unui tantrum. De aceea, este esențial ca mai întâi să ascultați ce are de spus copilul dumneavoastră și să-l lăsați să explice ce se întâmplă.

Nu ignorați tantrumul lor. În caz contrar, ați putea lua o decizie nedreaptă și să faceți mai mult rău decât bine. Cereți-i să se calmeze puțin pentru a-l putea înțelege și întrebați-l ce i-a motivat comportamentul.

Vezi și „Copilul meu este dur cu mine. Ce ar trebui să fac?” Psiholog: „Micuțul poate să simtă ASTA”

În acest fel, nu numai că îl vei ajuta să se calmeze puțin, dar îl vei face și să reflecteze asupra motivului real al reacției sale, primul pas pentru a învăța cum să o gestioneze mai târziu.

Oferiți copiilor o alternativă

Majoritatea crizelor de furie izbucnesc pentru că copiii nu obțin ceea ce își doresc și sunt frustrați de acest lucru.

Prin urmare, o modalitate bună de a-i face să se calmeze este să le oferiți alternative care să compenseze situația și să le satisfacă nevoile. D

e exemplu, dacă tantrumul copilului tău este motivat de faptul că nu vor putea merge în parc să se joace, sugerează-i alte opțiuni la fel de distractive, cum ar fi să facă meșteșuguri acasă, să joace un joc de societate sau să citească o carte împreună.

Ceea ce este nenegociabil nu se discută

Nu este un secret pentru niciun părinte că, uneori, copiii folosesc tantrumurile ca modalitate de a obține ceea ce vor, mai ales dacă știu că nu este negociabil.

Din acest motiv, este important ca atunci când tantrumul este legat de o problemă nenegociabilă acasă să fiți categoric și să nu cedați.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să răspundeți țipând, dar trebuie să fiți suficient de clar pentru ca ei să înțeleagă că nu vor obține ceea ce vor.

Există limite care nu sunt negociabile, la fel cum nu ai negocia să îl lași să atingă focul indiferent cât de mult ar insista.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Parenting





pixel