Este adevărat, femeile au făcut multe progrese în ceea ce privește drepturile și munca. Dar nici chiar așa, astăzi să crești fete nu este un lucru ușor. Fetele noastre trebuie să se confrunte cu un inamic insidios: modelul femeii perfecte propus de publicitate, televiziune, cinema... dar nu toate ăși vor da seama că acel tipar de femeie perfectă este și reală. Aici interveniți dumneavoastră în calitate de părinți. Haideți să aflăm cum să o faceți.
Așa cum am spus mai sus, mass-media, canalele de socializare și mai toate revistele promovează femeia perfectă, idealul de femeie cel puțin din punct de vedere al aspectului. Dar nu toată lumea știe că există foarte puțin adevăr în acele femei. Adesea sunt doar rezultatul unei retuşuri fotografice pricepute. Dar în fața acelor imagini, reale sau false, o adolescentă poate intra în criză, pentru că trupul ei „adevărat” nu suportă comparația cu un astfel de model de frumusețe.
Acesta este motivul pentru care este atât de important ca părinții să își dea tot interesul pentru a-și ajuta fiicele să-și construiască o stimă de sine puternică, care să depășească aspectul fizic și care se bazează, în schimb, pe multe alte valori.
Mamele au un impact enorm asupra imaginii corporale a fiicelor lor. Fii primul care pare încrezător și relaxat în privința corpului tău. Așa că evita să întrebi în mod constant dacă hainele te fac să arăți grasă.
Mai mult, nu te arăta mereu la dietă și mai ales evită ceea ce psihologul american Catherine Steiner-Adair numește „moralitatea oralității”: adică asocierea alimentelor cu concepte precum „bun” sau „rău”.
Uitați-vă la televizor cu ea și comentați ceea ce vedeți. Vă va ajuta să dezvoltați un ochi critic față de influența mass-media. Și fiți atenți la revistele de modă care circulă prin casă. Cercetările au arătat că, după 15 minute de a te uita la o revistă de modă, starea ta de spirit trece de la curiozitate la deprimare din cauza comparației cu propriul tău corp.
Asigurați-vă că înțelege ea însăși ceea ce își dorește și are nevoie. Nu-i lua locul, ci întreabă-o ce vrea. Lasă-o să aleagă și să-și respecte decizia.
Unele cercetări au arătat că există o corelație între fetele care practică sporturi de echipă, cum ar fi volei sau baschetul, și stima de sine mai mare. Acest lucru se datorează faptului că fetele sunt judecate de colegii lor în funcție de modul în care se joacă și nu de aspectul lor fizic sau de succesul pe care îl au cu băieții.
Încearcă să nu-i spui constant „ce frumoasă ești” sau alte fraze legate de aspectul fizic, e mai bine să o lauzi pentru cine este și pentru ce face. Același lucru este valabil și pentru celelalte fete. Nu da greutate esteticii ci valorilor oamenilor.
Încurajează-o să întreprindă activități care o ajută să aibă încredere în sine. Maria Rooney, psiholog expert în adolescenți, sugerează încurajarea fetelor să facă activități precum teatru, muzică și artă. Orice îi ajută să se exprime prin creativitate.
Concentrați-vă mai puțin pe rezultat și acordați importanță eforturilor depuse și abilităților dobândite. Abilitatea se construiește cu încredere și învățând să tolerăm eșecul: așa se construiește reziliența.
Fiica ta trebuie să știe că o iubești în ciuda aspectului ei, a felului ei de a se îmbrăca sau a felului în care face lucrurile... Pentru că, deși adolescenții sunt foarte influențați de judecățile prietenilor lor, ceea ce cred părinții lor despre ei este mult mai important decât crezi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.