Smerenia este o valoare fundamentală pentru ca un copil să crească simțindu-se încrezător și capabil să-i aprecieze pe ceilalți și să învețe de la ei.
Publicitate
Creșterea unui copil nu înseamnă doar să-i oferi hrană, siguranță și afecțiune. De asemenea, este responsabilitatea părinților să transmită valori copiilor lor și să-i îndrume să fie oameni mai buni. Învățarea copiilor să fie umili le va garanta o viață mai fericită și relații sociale mai bun.
Oamenii superbi și aroganți își irosesc energia simțindu-se și părând superiori celorlalți oameni. Această atitudine este incompatibilă cu o existență armonioasă și, în general, îi înstrăinează pe ceilalți. Dimpotrivă, o persoană umilă este cineva cu care ne dorim cu toții să fim. Sunt toleranți, înțelegători și capabili să învețe din greșelile lor.
Dacă vrei ca copiii tăi să aparțină celui de-al doilea grup, trebuie să lucrezi la dezvoltarea umilinței încă din primii ani de viață. Valorile care sunt dobândite în copilărie ne pot rămâne și ne pot însoți pe tot parcursul vieții. A-i învăța pe copii să fie umili înseamnă, așadar, să le oferi un dar de care se vor bucura pentru totdeauna.
Pentru a insufla copiilor noștri această valoare minunată și necesară, trebuie să fim clari în ce constă. Smerenia este o virtute umană care constă în a-ți recunoaște limitele. În consecință, crezând că nu suntem deasupra nimănui.
Micuții nu au încă suficientă dezvoltare cognitivă pentru a înțelege un astfel de concept abstract plecând de la o definiție. În continuare, cel mai bun lucru pe care îl putem face este să îl includem în viața de zi cu zi. Prin observarea unor comportamente concrete, copiilor le va fi mult mai ușor să interiorizeze această valoare.
Eșecul unui test sau a unei provocări la școală sunt momente în care copilul va fi conștient de limitele sale. Trebuie să normalizăm ideea că nimeni nu este perfect, că nu suntem cu toții buni la aceleași lucruri și că putem munci pentru a deveni mai buni. Nu trebuie să ne concentrăm pe cum să-i depășim pe cei din jur, ci mai degrabă să ne autodepășim.
Fotografie de la Сергей Терентьев/ Pexels
Când apare situația inversă, să-i ajutăm să fie înțelegători cu cei care nu au obținut aceleași rezultate ca ei. Dacă echipa adversă pierde într-un meci de fotbal, le arătăm copiilor că nu este în regulă să-și bată joc de ei, ci mai degrabă să adopte o atitudine sportivă și prietenoasă.
Să ne obișnuim copiii cu contactul cu natura, pentru ca aceștia să aprecieze și să dezvolte respectul față de toate ființele vii. Îi învățăm să păstreze spațiile naturale curate și să aibă grijă de viață sub toate formele ei: de la flori la insecte sau elefanți. Viețile lor sunt la fel de importante.
Le dăm un exemplu copiilor recunoscând greșelile noastre și cerându-ne scuze atunci când facem greșeli. În acest fel ei îl vor vedea ca pe un act firesc și îl vor include în repertoriul lor de comportamente. De asemenea, le reamintim că a cere ajutor este în regulă și pozitiv.
Fotografie de la Polesie Toys/ Pexels
Contrar a ceea ce cred mulți oameni, smerenia nu este sinonimă cu supunerea sau slăbiciunea. Un copil umil este capabil să-și aprecieze punctele forte și să-și recunoască limitările fără a se simți inferior. Este capabil să-i respecte pe ceilalți fără a înceta să se respecte pe sine.
Un copil umil va fi un copil fericit care nu trebuie să fie perfect pentru a ști că merită. Așa cum nu se va aștepta la perfecțiune de la ceilalți, va fi capabil să tolereze frustrarea, să se adapteze la schimbări și să facă față adversității pentru a învăța. Se va bucura de relații sociale sănătoase și sincere, dar mai presus de toate va stabili o relație sănătoasă cu sine, iubindu-se și acceptându-se așa cum este.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.