Sforăitul la copii: Cauze și factori de risc

Data publicării:
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels
Fotografie de la Tatiana Syrikova/Pexels

Sforăitul, neliniștea, respirația grea vă pot face să vă gândiți la apneea obstructivă în somn: cum să o recunoașteți și cum să vă ajutați copilul.



”Copilul meu de trei ani sforăie în fiecare noapte și îi este foarte greu să respire. Despre ce ar putea fi vorba și ce ar trebui să fac?”. Aceasta poate fi o situație comună multor mămici.

Pentru copii, sforăitul noaptea nu este atât de neobișnuit. Uneori chiar și o ușoară răceală sau o poziție inadecvată poate fi suficientă. Dacă se întâmplă din când în când, nu este nimic de care să vă faceți griji. Cu toate acestea, atunci când sforăitul apare într-un mod semnificativ în fiecare noapte, însoțit de dificultăți de respirație, este esențial să contactați un specialist pentru a evalua amploarea tulburării și a identifica cauzele acesteia, distingând o afecțiune de sforăit simplu sau simptomatic de o afecțiune de apnee obstructivă. 

Cauze și factori de risc

Sforăitul la copii poate semnala numeroase probleme de sănătate, precum apnee în somn, hipertrofie adenotonsilară, obezitate sau amigdalită. Alergiile sezoniere, astmul, expunerea la fumul de țigară sau deviația de sept pot fi, de asemenea, potențiale cauze ale sforăitului la copii. Copiii cu comorbidități medicale semnificative sau al căror sforăit durează pentru mai multe luni consecutive ar trebui să fie îndrumați pentru evaluarea de specialitate a somnului. În cazul copiilor mai mari cu sforăit intermitent sau fără comorbidități medicale semnificative, pentru gestionarea sforăitului se pot încerca o serie de combinații de intervenții medicale și chirurgicale. 

Semne și simptome

Sforăitul este un sunet ușor de recunoscut, care apare în timpul somnului și care avea intensități foarte ridicate, fiind uneori suficient de puternic pentru a nu permite membrilor familiei să se odihnească. Părinții care sunt îngrijorați de sforăitul copilului lor ar trebui să discute cu un medic pediatru. Deși unele sforăituri pot fi normale, diferite semne și simptome pot indica posibilitatea unor tulburări de somn. Principalele semne de atenționare pentru sforăitul unui copil sunt: sforăitul pentru trei sau mai multe nopți pe săptămână; sforăit însoțit de gâfâituri; dificultăți de respirație în timpul somnului.

Tratament

Efectuarea unor modificări ale stilului de viață ar putea ajuta la oprirea sforăitului, dacă acesta perturbă somnul copilului. În cazul în care copilul este supraponderal sau chiar obez, pierderea în greutate ar putea ajuta la oprirea sforăitului. Dispozitivele anti-sforăit pot ajuta uneori la ameliorarea sforăitului, dar nu abordează cauza sforăitului și multe dintre dispozitivele sunt concepute pentru adulți. Schimbarea pernei copilului ar putea fi o opțiune mai eficientă. 

În cazul în care diagnosticul este acela de adenoidită cronică sau amigdalită cronică, medicul poate sugera îndepărtarea amigdalelor și adenoidelor. Chirurgia poate fi indicată inclusiv în tratarea deviației de sept sau a apneei, alte posibile cauze ale sforăitului la copii. În tratarea apnee, dacă intervenția chirurgicală este prea riscantă sau nedorită, se poate opta pentru tratamentul cu CPAP (o mască nazală este purtată de copil în fiecare noapte). 

Citește și: Obiceiul care îi poate ajuta pe copiii tăi să doarmă mai bine, conform lui Bill Gates: „Am studiat impactul somnului asupra sănătății creierului”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: copii sforait somn





pixel