Simptomele sarcinii gemelare: care sunt acestea?

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels
Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Fiecare sarcină este diferită. De fiecare dată simptomele pot fi diferite, prima dată poți suferi de greață groaznică și a doua oară nu ai nicio problemă. Și dacă sarcina este gemelară, cineva se întreabă: este diferit de ceea ce se întâmplă cu o singură sarcină? Care sunt simptomele sarcinii gemelare?



În primul rând s-ar putea să te simți deosebit de obosită, dar mai ales, majoritatea femeilor care așteaptă gemeni sunt afectate de greață teribilă, o greață care poate fi insuportabilă și poate fi prezentă 24 de ore pe zi.

Valori beta pentru sarcina gemelară

Cel mai evident și relevant simptom al unei sarcini multiple sunt nivelurile de Beta HCG care sunt deosebit de ridicate și cresc semnificativ.

Simptomele sarcinii gemelare în primele săptămâni

Dar se poate întâmpla și ca primele săptămâni ale unei sarcini gemelare să se desfășoare exact ca și cum ar fi o singură sarcină: nu este neobișnuit să se simtă simptome aproape nesemnificative: aceeași creștere în greutate ca la prima sarcină, ușoară oboseală, greață mică.

De exemplu, iată mărturia unei mame:

”Prima mea sarcină a fost cu gemeni – spune o mamă – dar nu am avut probleme deosebite, puțină oboseală și dureri de stomac, dar nu am vărsat niciodată și m-am îngrășat puțin în primele săptămâni de sarcină. Medicul meu ginecolog exclusese complet posibilitatea unei sarcini gemelare și în schimb la prima ecografie iată surpriza!”

Cert este, de fapt, că singura modalitate prin care se poate diagnostica o sarcină gemelară este prin ecografie!

Când vezi că sunt gemeni?

Raspunsul este: în majoritatea cazurilor se vede imediat, la prima ecografie.

Ecografia este unul dintre principalele instrumente folosite pentru monitorizarea dezvoltării fetale în timpul sarcinii și, în general, confirmarea prezenței gemenilor are loc în timpul uneia dintre primele ecografii de rutină, care se efectuează de obicei în primul trimestru de sarcină.

În timpul ecografiei, medicul va putea vedea fetușii și va putea determina dacă există unul sau mai mulți embrioni. Gemenii pot fi identificați în mai multe moduri, cum ar fi:

Numărul de saci gestaționali: Ecografia poate arăta mai mult de un sac gestațional, ceea ce sugerează prezența gemenilor.

Bătăile inimii: Medicul poate asculta bătăile inimii fetușilor în timpul ecografiei, confirmând astfel prezența a mai mult de o inimă.

Burta și sarcina gemelară

Burta ta poate crește mai repede și poate crește rapid după câteva săptămâni de sarcină, dar fiecare sarcină este diferită.

S-ar putea să avem o burtă foarte vizibilă din primul trimestru, dar mai frecvent burtica gemenă crește în al doilea trimestru. Depinde mult și de poziția fetușilor: dacă ambii sunt poziționați frontal, burta poate părea mai mare.

Avortul în sarcina gemelară

După cum puteți citi pe site-ul Centrului de Medicină Fetală Maternală, avortul în sarcina gemelară poate apărea mai frecvent în primele săptămâni de gestație. Ceea ce se întâmplă în corpul mamei este că structura în care se dezvoltă embrionul, camera gemelară este reabsorbită.

Acest fenomen special se numește „geamăn care dispare”. Singularul folosit nu este o coincidență deoarece, în marea majoritate a situațiilor, sarcina nu este întreruptă complet, ci continuă ca unică și fără probleme deosebite pentru embrionul rămas.

Întreruperea selectivă a sarcinii la gemeni

În Ghidul Careggi Twin Pregnancy, puteți citi că există circumstanțe în care unul dintre gemenii din uter are o problemă gravă, cum ar fi o malformație sau anomalii cromozomiale.

În aceste circumstanțe, se poate recurge la o întrerupere selectivă a fătului afectat la care, după cum vă puteți imagina, cu siguranță nu este o alegere ușoară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





DC Media Group Audience
pixel