Sindromul Sandifer la copii: Diagnosticare și opțiuni de tratament

Data publicării:
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels
Fotografie de la Jonathan Borba/ Pexels

Sindromul Sandifer este o tulburare destul de rară la nou-născuți. De asemenea, poate simula o criză de epilepsie. Iată ce este și care sunt cauzele. 



Sindromul Sandifer este o afecțiune rară la nou-născuți care poate alarma părinții. Deși pare periculoasă la prima vedere, adevărul este că nu este o afecțiune periculoasă pentru nou-născut. 

Ce este sindromul Sandifer?

Sindromul Sandifer este o tulburare neurocomportamentală rară a nou-născuților care combină simptomele digestive, cum ar fi boala de reflux gastroesofagian (GERD), cu mișcări anormale ale capului și gâtului.

Se crede că acestea din urmă sunt o formă de compensare sau răspuns protector al organismului la iritația esofagului cauzată de reflux. O altă caracteristică este că afectează de obicei copiii între 18 și 24 de luni.

Prin urmare, cele mai vizibile la copii sunt episoadele de răsucire și arcuire a gâtului, răsucirea corpului și răsucirea laterală a capului.

Aceste mișcări pot părea ciudate și îngrijorătoare, deoarece mulți părinți cred adesea că sunt convulsii. Spre deosebire de acestea, totuși, sindromul Sandifer nu este asociat cu o activitate electrică anormală a creierului.

2. -imagine fara descriere- (pexels-kenan-zhang-13071792_44777500.jpg)

Foto: Kenan Zhang/ Pexels

Cauze

Deși nu există o certitudine cu privire la cauza exactă, se crede că există o relație strânsă cu problemele esofagiene și gastrice și cu herniile hiatale. Toate acestea pot declanșa boala de reflux gastroesofagian (GERD), care este frecventă în timpul copilăriei.

BRGE provoacă adesea dureri în piept și disconfort în gât, așa că se crede că aceste mișcări sunt doar răspunsul copilului la durere sau o modalitate de a o ameliora.

Simptome

Principalele simptome ale acestui sindrom rar sunt distonia și torticolisul. Acesta din urmă se referă la mișcarea involuntară a gâtului, în timp ce distonia este mișcarea și răsucirea cauzate de contracțiile musculare involuntare. În plus, combinația acestor mișcări cauzează adesea arcuirea coloanei vertebrale la copii.

Alte simptome suplimentare ale sindromului Sandifer includ următoarele: tuse, pneumonie, probleme respiratorii, tranzitul alimentar încetinit și îritabilitate constantă.

Episoadele se caracterizează prin mișcări în care nou-născutul își întoarce gâtul, își arcuiește coloana vertebrală și își aruncă capul pe spate. Acestea durează aproximativ 3 minute sau mai puțin și pot apărea de până la 10 ori în timpul zilei.

Cum este diagnosticat sindromul Sandifer?

Unele dintre simptome sunt greu de diferențiat de alte afecțiuni neurologice, cum ar fi epilepsia. Din acest motiv, medicul indică o electroencefalogramă (EEG) pentru a analiza activitatea electrică a creierului și a exclude alte cauze.

Dacă EEG este normal, se ordonă un test de pH prin esofag pentru a verifica orice semne de arsuri la stomac timp de 24 de ore.

3. -imagine fara descriere- (pexels-lisa-fotios-2824193_25172500.jpg)

Foto: Lisa Fotios/ Pexels

Opțiuni de tratament pentru sindromul Sandifer

Conform unui articol publicat în jurnalul Drugs in Context, este recomandabil să faceți câteva modificări în obiceiurile alimentare, cum ar fi următoarele:

-Nu-ți supraalimenta copilul.

- Păstrați-l în poziție verticală după ce l-ați hrănit timp de cel puțin o jumătate de oră.

- Dacă medicul dumneavoastră suspectează sensibilitate la proteinele din laptele de vacă, eliminați produsele lactate din dieta mamei care alăptează sau treceți la formula hidrolizată.

Rareori, poate fi necesară o procedură chirurgicală numită fundoplicatură Nissen, care înfășoară partea superioară a stomacului în jurul esofagului inferior. Acest lucru împiedică acidul să se ridice în esofag și să provoace durere. 

Sindromul Sandifer, o afecțiune tranzitorie

În concluzie, refluxul gastroesofagian se rezolvă, de obicei, de la sine în jur de 18 până la 24 de luni, când mușchii esofagieni completează procesul de dezvoltare. Prin urmare, sindromul Sandifer se rezolvă și atunci când se întâmplă acest lucru.

Deși nu este o afecțiune gravă, poate fi dureroasă și poate provoca probleme digestive, afectând creșterea. Prin urmare, în cazul în care observați oricare dintre simptomele menționate, nu ezitați să mergeți la medic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel