Stratul exterior al dinților - cunoscut sub denumirea de smalț- are sarcina de a-i proteja de agenții externi care îi pot deteriora. Dacă smalțul de pe dinții copiilor se pierde, provoacă o serie de consecințe neplăcute.
Altfel spus, smalțul este o barieră de protecție. Neavând această barieră de protecție provoacă sensibilitate, durere și modificări ale aspectului dinților tăi.
Dar se poate regenera smalțul dinților? Vestea proastă este că această uzură este ireversibilă, deoarece odată pierdut, acest țesut nu crește din nou.
Smalțul dentar este unul dintre cele patru țesuturi care alcătuiesc structura dentară. Împreună cu dentina și cimentul, formează partea dura a dinților. Pulpa este singura componentă moale și este situată în partea cea mai interioară a dintelui.
Acesta este alcătuit din țesut conjunctiv, celule, vase de sânge și fire nervoase. Țesuturile dure ale dinților sunt dispuse în afara acestuia în straturi care protejează zona respectivă.
În jurul pulpei există dentina și, la exterior, smalț în zona coroanei și ciment în rădăcină. Smalțul copiilor este zona cea mai exterioară a coroanei dinților.
Este alcătuit din țesut mineralizat și o cantitate mică de materie organică și apă. Este cel mai dur țesut din întregul nostru corp. În orice caz, asta nu înseamnă că este indestructibil, deoarece se poate uza în anumite situații.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Deoarece dinții au acest strat exterior, copiii nu sunt sensibili la periaj sau la consumul de alimente calde sau reci. Ei bine, acest țesut nu are terminații nervoase.
Mai mult, nici măcar nu are celule în compoziția sa și asta este ceea ce îl face să nu mai poată crește atunci când se epuizează.
Formarea dinților începe încă din stadiul de embrion, în pântecele mamei. În primul rând, se formează o matrice organică pe care se depun apoi cristale de hidroxiapatită, mineralizând țesutul. După cristalizare, smalțul pierde apă și devine dur. Odată ce procesul este complet, ameloblastele dispar și țesutul rămâne fără celule.
Deoarece smalțul dentar la copii nu poate recrește, este esențial să-i mențineți integritatea. În caz contrar, dinții nu vor avea protecția de care au nevoie.
Dinții copiilor care și-au pierdut smalțul par gălbui. Acest lucru se datorează faptului că puteți vedea culoarea dentinei de dedesubt care, fără stratul exterior de deasupra, este expusă.
În plus, copiii vor simți dureri sau sensibilitate atunci când mănâncă alimente dulci, reci sau calde. Dinții au adesea crăpături sau găuri mici, deoarece fără protecție sunt mai susceptibili la fisuri și carii.
Foto: Pavel Danilyuc/Pexels
Neavând celule vii, smalțul dinților copiilor nu crește înapoi. În orice caz, atunci când se pierde, există opțiuni terapeutice care permit restabilirea integrității dinților. De exemplu, atunci când pierderea de minerale nu este foarte extinsă și smalțul este încă prezent, se poate promova remineralizarea acestuia.
Fluorul este cea mai populară substanță atunci când vine vorba de promovarea remineralizării dinților. Acest element se combină cu cristalele smalțului pentru a forma fluorapatită, un material foarte rezistent la acțiunea acizilor.
În prezent, sunt utilizate și alte substanțe capabile să mineralizeze smalțul dentar, precum silicații de calciu, nahohidroxiapatita și fosfopeptidele fosfat de calciu amorf-cazeină.
Când dintele a pierdut o suprafață mare de smalț, va fi necesar să plasați un material artificial pentru a restabili integritatea dintelui. În primul rând, țesutul deteriorat trebuie îndepărtat și apoi umplut cu o plombă.
Când apar leziuni în smalțul dinților, este important să se caute o soluție precoce. În caz contrar, daunele progresează și micuții pot suferi dureri, infecții și chiar pot pierde dinții.
Foto: Cottombro Studio/ Pexels
Deoarece smalțul dinților copiilor nu crește înapoi, este important să aveți grijă de el. Igiena adecvată, cu periaj bine efectuat și paste de dinți cu fluor ajută la păstrarea integrității țesutului.
În plus, oferirea copilului o dietă hrănitoare, bogată în calciu, fosfor și vitamine, promovează și sănătatea dentară, în timp ce dulciurile și băuturile acide trebuie evitate.
În fine, mersul la dentist înainte de primul an de viață al copilului și continuarea controalelor semestriale ajută la păstrarea sănătății dentare a celor mici.
Profesionistul va detecta cu promptitudine orice problemă cu smalțul copilului dumneavoastră și va căuta prompt cea mai bună soluție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.