Sport și activități de după-amiază: da, dar fără stres! Cum să alegi cea mai potrivită activitate pentru copilul tău

Data publicării:
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels
Fotografie de la Kampus Production/ Pexels

Timpul pentru sport sau alte activități recreative este cu siguranță foarte important pentru copii și are mai multe efecte pozitive asupra bunăstării lor.



Este esențial, însă, să organizezi aceste activități ținând cont de ceea ce le place, și de timpul pe care efectiv îl au liber în afara activităților școlare, având grijă să nu umple fiecare minut al zilei.

Majoritatea copiilor își petrec zilele stând la școală, făcând temele, uitându-se la televizor, jucându-se jocuri video sau cu dispozitive electronice în mână.

Avem tendința de a fi statici și de a face puțină mișcare, factor de risc pentru a fi supraponderali, o alimentație proastă și un stil de viață sedentar, toate obiceiuri proaste care se mențin adesea chiar și pe măsură ce creștem, până la vârsta adultă.

Cum să alegi sportul cel mai potrivit?

De obicei, între 3 și 6 ani, părinții încep să aleagă o activitate sportivă pentru copiii lor. Chiar și la această grupă de vârstă, sportul este foarte important deoarece devine un moment de joacă și distracție pentru copii, rupe rutina școlii și le permite să-și experimenteze corpul, să se testeze și să învețe lucruri noi.

2. Fotografie... (pexels-liliana-drew-8506357_60416400.jpg)

Foto: Liliana Drew/ Pexels

Atunci când copilul este mic, este bine să preferă activități precum înotul sau gimnastica care acționează armonios asupra întregului corp și aleg treptat un sport mai specific, urmărind înclinațiile copilului și interesele pe care începe să le manifeste.

Iată câteva sfaturi pentru părinți

Activitățile sportive și recreative trebuie concepute pentru bunăstarea copilului, pentru a-l face să se distreze, să se relaxeze și să experimenteze, ele nu trebuie să reprezinte absolut un stres sau o suprasolicitare sau să fie alese doar pentru a ține copiii ocupați, departe de plictiseală sau pentru a-i face să exceleze în ceva anume.

Sfaturi pentru părinți:

– Urmăriți pe cât posibil înclinațiile și ritmurile fiziologice ale copilului. Unii, de exemplu, pot practica cu ușurință un sport după-amiaza, chiar și imediat după școală, în timp ce alții au nevoie de mai mult timp de odihnă înainte de a se scufunda în activitățile de după-amiază.

3. Fotografie... (pexels-kampus-production-8813562_82463600.jpg)

Foto: Kampus Production/ Pexels

– Luați în considerare orele pe care copilul le petrece departe de casă: dacă merge deja la școală cu normă întreagă și face un sport, poate fi de preferat să se întoarcă acasă sau să-l lase pe copil să se distreze, decât să adauge angajamente suplimentare.

– Să nu credeți că trebuie să umpleți fiecare moment al zilei.  De asemenea, copiii au nevoie de timp liber cu adevărat, fără activități planificate sau structurate, pentru a-și dezvolta capacitatea de a gândi, de a reflecta, de a se concentra și de a alege treptat activitățile care îi pot atrage cel mai mult.

Este important să adoptați un stil de viață sănătos și să stimulați interesul copiilor pentru mișcare și sport încă de la o vârstă fragedă. Practicarea activității fizice, de fapt, are efecte pozitive asupra sănătății copiilor, susține dezvoltarea oaselor și mușchilor, reglează metabolismul, favorizează socializarea și dobândirea regulilor, precum și reprezintă o activitate de agrement plăcută și distractivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii





pixel