Știai că în Spania anumite nume sunt interzise? Care sunt acestea!

Data publicării:
Știai că în Spania anumite nume sunt interzise Care sunt acestea! / FOTO: freepik.com@freepic.diller
Știai că în Spania anumite nume sunt interzise Care sunt acestea! / FOTO: freepik.com@freepic.diller

Registrul de stare civilă interzice înregistrarea unui copil cu anumite nume. 



Alegerea numelui unui copil este o decizie pe care părinții sunt liberi să o ia în Spania, dar nu una absolută. Motivul este că libertatea părinților se termină acolo unde începe libertatea copilului; cu alte cuvinte, copilul nu va putea decide singur ce nume să primească, dar legislația spaniolă (și cea din multe alte țări) împiedică înregistrarea copilului cu un nume care ar putea fi degradant pentru copil.

Concret, acest lucru este prevăzut la articolul 51 din Legea privind registrul civil și la articolul 192 din Regulamentul privind registrul civil, care explică exact ce nume sunt interzise în Spania.

Nume interzise în Spania

Nume care sunt „nepotrivite”. În conformitate cu articolele menționate mai sus, Registrul Civil poate respinge numele pe care le consideră „dăunătoare pentru copil”. În acest fel, scopul este de a evita ca numele proprii sau combinațiile acestora cu numele de familie „să fie indecente pentru oameni”.

Două dintre cele mai populare cazuri, reale sau nu, servesc drept exemple pentru Ministerul Justiției pentru a justifica, chiar și astăzi, această reglementare: Dolores Fuertes Barriga și Armando Bronca Segura.

Nume cu conotații negative. Legea Registrului Civil menționată anterior include în interdicția sa acele „nume care pot avea conotații negative, încalcă demnitatea persoanei sau sunt o sursă de batjocură”. Printre acestea, nume precum următoarele nu sunt permise: Iuda, Hitler, Osama Bin Laden sau, de exemplu, Loco sau Caca (acestea din urmă nu pot fi luate ca nume proprii).

Numele complete ale persoanelor celebre. Conform legii, copilul dumneavoastră nu poate fi numit Pau Gasol sau Rafael Nadal. Deși cu nuanțe, dacă numele dvs. de familie este Gasol și doriți să vă numiți fiul Pau, puteți.

Utilizarea numelor de familie sau pseudonime ca nume. Deși legislația nu prevede în mod expres acest lucru, recomandarea este că nu pot fi impuse nici „nume care fac confuză identificarea”, cum ar fi Martínez sau García, nume de familie atât de frecvente în Spania; acestea nu sunt nume și, prin urmare, nu este permis să le folosiți ca atare, deoarece ar putea duce la confuzie. De asemenea, nu este permis să se numească un copil cu numele de familie al unor persoane cunoscute (lucru destul de comun în alte țări). Cu alte cuvinte, nimeni nu își poate numi copilul Messi, Jordan sau Spielberg.

Nume compuse din mai mult de două nume. Nu este posibil, prin lege, să înregistrați un copil cu trei sau mai multe nume care formează un singur nume compus, adică nu vă puteți numi fiul José Antonio Pedro sau fiica Ana Luisa Fernanda, de exemplu. Numele compuse pot fi formate numai cu două nume simple.

Substantive care nu sunt nume proprii. Nu este permis să se dea unui copil numele unui obiect, cum ar fi un fruct, al cărui exemplu este specificat în reglementările spaniole; astfel, Lămâia, Piersica, Grapefruit sau Mandarina nu sunt nume. Potrivit Ministerului Justiției, „scopul este de a proteja interesul superior al copilului sau al persoanei”.

Acronime și denumiri comerciale. La fel cum sunt excluse numele de obiecte, la fel sunt excluse acronimele (numele bazate pe abrevieri sau acronime nu sunt acceptate ca nume valide) sau numele comerciale și de marcă, cum ar fi Chanel sau Fendi (o situație foarte frecventă în America Latină).

Citind aceste informații, probabil că v-a venit în minte cântăreața Chanel Terrero, al cărei nume real este Chanel de las Mercedes; trebuie să ne amintim că artista s-a născut în Havana (Cuba), unde probabil că această restricție nu există când vine vorba de alegerea numelui unui copil.

Numele unui frate sau a unei surori. Nu este permis să numești un copil după fratele sau sora sa, pentru a evita confuziile de orice fel, dar mai presus de toate, confuziile legale.

Diminutivele. Chiar dacă numim afectuos un băiat sau o fată cu un diminutiv, nu îl putem înregistra ca atare în Registrul Stării Civile. Prin urmare, el sau ea nu pot fi numiți în mod legal Carlitos, Pedrito sau Andreíta, de exemplu. Excepție fac diminutivele precum Pepe (de la José) sau Lola (de la Dolores), care sunt acum acceptate ca nume proprii și este posibil să înregistrăm un copil cu ele.

Nume care induc în eroare cu privire la sex. În timp ce numele unisex devin din ce în ce mai frecvente, numele care induc în eroare cu privire la sex nu sunt permise, adică nu este posibil să se dea unui băiat un nume feminin, cum ar fi Martha, sau unei fete un nume masculin, cum ar fi John, de exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Divertisment





pixel