Știința a descoperit de ce copiii învață mai repede decât adulții: GABA este responsabil pentru asta!

Data publicării:
Știința a descoperit de ce copiii învață mai repede decât adulții: GABA este responsabil pentru asta! / FOTO: freepik.com @syda_productions
Știința a descoperit de ce copiii învață mai repede decât adulții: GABA este responsabil pentru asta! / FOTO: freepik.com @syda_productions

Știința a descoperit de ce copiii învață mult mai repede: GABA este responsabil pentru acest lucru. 



Suntem cu toții conștienți că micuții învață mult mai rapid decât adulții, fie că este vorba despre limbaj, matematică, competențe și altele. De câte ori am auzit că cei mici pot învăța mai multe limbi simultan? Sau, de câte ori ne-am comparat cu copiii noștri și am fost surprinși de abilitățile lor de învățare?

Copiii învață repede să utilizeze noile tehnologii, memorează concepte în doar câteva momente, stăpânesc mișcări sau tehnici sportive mult mai rapid decât alți copii sau adulți și sunt chiar capabili să cânte la instrumente cu mai multă fluenta decât un adult.

Dar care este motivul?

Oamenii de știință de la Universitatea Brown au identificat neurotransmițătorul GABA ca fiind responsabil pentru această viteză în învățare.

Citește și Supraîncărcarea curriculară și extracurriculară a elevilor. Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară: „Aș invita un profesor să învețe toate materiile pe care le învață un copil” / VIDEO

Ce este neurotransmițătorul GABA și cum ajută acesta învățarea?

GABA este unul dintre neurotransmițătorii care reglează capacitatea creierului de a învăța și de a se adapta. Funcția sa este, practic, de a stabiliza neuronii, deci acesta acționează mai degrabă ca un inhibitor decât ca un excitor.

Este benefic pentru învățare?

Ei bine, se dovedește că da, deși ar putea părea contrariul. Acest neurotransmițător permite neuronilor să se „relaxeze” în fața tuturor stimulilor pe care îi primesc, astfel încât aceștia să nu devină rapid suprasaturați, facilitând astfel procesul de învățare.

Cercetătorii din studiul menționat anterior au măsurat nivelurile de GABA în timpul învățării vizuale, atât la adulți, cât și la copii. Aceștia au descoperit că, în ambele cazuri, cantitatea de GABA a crescut pe parcursul învățării, fără a exista diferențe semnificative.

Totuși, au observat diferențe după antrenament: GABA a scăzut rapid la adulți, în timp ce a rămas crescut timp de câteva minute la copii. Astfel, au ajuns la concluzia că o concentrație prelungită de GABA permite stabilirea noilor cunoștințe mult mai rapid.

SURSA FOTO: freepik.com @mawats

GABA: aliat al părinților și al școlilor


Potrivit acelorași cercetători, aceste cunoștințe ar trebui folosite de familii și școli atunci când promovează dobândirea de noi competențe.

Dar cum putem, noi, părinții, să îmbunătățim învățarea copiilor?

Ei bine, prin joc, iar trei tipuri sunt deosebit de utile:

Jocuri senzoriale

Jocurile senzoriale sunt printre cele mai îndrăgite de copii, deoarece sunt pline de sunete, lumini și texturi. Pe piață există o gamă largă de astfel de jocuri pentru toate vârstele, ceea ce face ușor să alegi unul și să lași copiii să experimenteze.

Jocuri de cuvinte

Promovarea dobândirii limbajului este ceva ce putem face încă din primele luni de viață, fără a aștepta să putem citi povești copiilor.

Astfel, ne putem juca cu cuvinte, repetări și asocieri între cuvinte și obiecte. Pe măsură ce copilul își dezvoltă limbajul, putem introduce cuvinte mai complexe, îi putem învăța să creeze structuri folosind verbe și adjective și să încurajăm lectura.

Pentru a stimula lectura, trebuie să oferim copilului o mare varietate de stimuli și să creăm un mediu bogat în cărți. De asemenea, nu trebuie să forțăm niciodată copiii să citească atunci când sunt mici, deoarece acest lucru poate avea efectul opus: copiii ar trebui să aibă acces la lectură, dar nu trebuie să se simtă obligați să citească, cel puțin nu în primii ani de școală.

Jocuri cu blocuri

Jocurile cu blocuri sunt foarte utile atunci când lucrăm cu concepte spațiale. Totuși, la fel ca și jocurile senzoriale, aceste jocuri trebuie să fie adaptate vârstei și, mai ales, preferințelor copilului. În plus, trebuie să fie foarte vizuale și atrăgătoare pentru a capta atenția acestora.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Pentru a învăța, trebuie să experimentăm


Pe lângă concentrarea pe jocuri pentru a îmbunătăți dobândirea de noi abilități, copiii trebuie, de asemenea, să experimenteze și să fie expuși unei mari varietăți de stimuli.

Totuși, asta nu înseamnă că părinții ar trebui să le umple agenda copiilor până la refuz cu activități extrașcolare.

Există și alte modalități prin care le putem oferi acești stimuli într-un mod mai jucăuș: plimbările în natură, interacțiunea cu alți copii și practicarea diferitelor tipuri de sport sunt doar câteva exemple.

Rutina, prieten rău


Am discutat despre „varietatea” stimulilor, un aspect esențial pentru a evita ca micuții să se plictisească de o activitate. Această „plictiseală” ar contracara tot ceea ce am realizat până în acel moment, așa că trebuie să schimbăm activitatea imediat ce observăm că copilului nu îi mai pare amuzant sau nu îi atrage atenția.

În cazul jocurilor, de exemplu, este important să achiziționăm doar unul și să-l înlocuim pe măsură ce copilul crește. Dacă ne gândim la contactul cu natura, ne-am putea organiza ieșirile astfel încât să căutăm mereu locuri diferite.

Faptul că micuții învață mai repede decât adulții este ceva ce știm cu toții și pe care l-am observat în nenumărate ocazii. Cu toate acestea, acum am reușit să identificăm cauza acestei ușurințe în dobândirea de noi cunoștințe: GABA. Concentrațiile mari ale acestui neurotransmițător, atât în timpul, cât și după învățare, permit copiilor să asimileze cunoștințele mai rapid, fără ca neuronii să se obosească sau să devină suprasaturați. Acest lucru nu numai că le facilitează învățarea, ci o pot face pentru o perioadă mai lungă de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel