În Europa tradiția somnului de după-amiază este foarte răspândită: îți încarci bateriile înainte de a te întoarce la muncă. Însă în America, dormitul după prânz este perceput ca un act de lene.
Somnul este benefic pentru procesarea memoriei la vârsta preșcolară (3-5 ani), o spune un studiu efectuat de Universitatea din Colorado.
Universitatea i-a supus unui test pe copii, făcându-i pe unii să doarmă la 20 de minute după prânz, iar pe alții nu. Și s-a demonstrat că micuții care nu se odihnesc cel puțin 15 minute în timpul zilei suferă mai multe tulburări de anxietate decât cei care au beneficiat de un pui de somn.
Același lucru este valabil și pentru adulți. Cercetătorii de la Berkeley au descoperit că adulții care folosesc în mod regulat după-amiaza pentru a se odihni au o capacitate de învățare mai bună și o funcție de memorie mai bună.
Răspunsul la această întrebare este: pentru că oferă creierului tău un fel de repornire, în care memoria pe termen scurt este eliminată și creierul nostru se actualizează cu noi spații defragmentate.
Potrivit experților, 10 până la 20 de minute sunt suficiente pentru a-ți împrospăta mintea și, în consecință, pentru a crește energia și vigilența.
A dormi mai mult te-ar duce în cea mai profundă fază a somnului, așa că este mai bine să nu exagerezi, chiar dacă depășind pragul de 60 de minute de somn după-amiază, nivelurile de expansiune a memoriei devin foarte mari. Reprizele de somn mai lungi, de aproximativ 90 de minute, sunt recomandate celor care dorm puțin noaptea, deoarece pot îmbunătăți emoțiile și creativitatea.
Deci da, somnul este bun pentru sănătatea copiilor și ar trebui să fie integrat în rutina ta zilnică, dar niciodată în detrimentul somnului nocturn.
Orice părinte știa deja că în timpul somnului corpul copiilor noștri se regenrează, asimilează și crește. Somnul este crucial pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.
Studiul despre care vorbim ne arată că privarea de somn, mai ales la copii, ne poate amenința capacitatea de a învăța prin punerea în pericol a procesului de formare a memoriei. Când ratează un somn de prânz, un copil nu poate recupera acest beneficiu doar cu somnul de noapte.
Un alt studiu, publicat în revista Oxford Academia, „Sleep”, a descoperit că lipsa unui somn de calitate are efect direct asupra performanței academice.
Chiar și în rândul copiilor fără probleme de comportament sau dificultăți academice. Iar un studiu publicat în Sleep Medicine a constatat că somnul de prîânz la copiii de vârstă școlară sănătoși au fost „asociate cu o mai bună performanță a măsurilor de raționament perceptual și a IQ-ului general.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.