Știm cu adevărat să ne creștem copiii? Psiholog Daniela Gavankar, despre moștenirea invizibilă: Dau mamelor următoarea recomandare

Data publicării:
Psiholog, Daniela Gavankar. Sursa Foto: Captura YouTube, Kilograme de fericire
Psiholog, Daniela Gavankar. Sursa Foto: Captura YouTube, Kilograme de fericire

Creșterea copiilor este o experiență marcată de o puternică influență transgenerațională, una ce ajunge să fie o combinație de reflexe și învățături moștenite. 



Publicitate

Psihologul Daniela Gavankar explică în cadrul podcastului Kilograme de fericire acest fenomen subtil, dar adânc înrădăcinat:

”Obișnuim să trecem relația cu părinții noștri și copilăria noastră prin filtrele parenting-ului de astăzi. În spatele tău e mama, în spatele tău e tatăl tău. În spatele mamei este mama ei și tatăl ei. La fel și în spatele tatălui. Deci tu ești suma tuturor acestora.

3. Foto: Free... (happy-beautiful-women-holding-gift-box_34469000.jpg)

Foto: Freepik @seventyfour

Tu ai în comportamentul tău tot ce ai primit de la ei și tot ce au primit ei în spate. Și atunci, când e mic, copilul preia de la mamă, tot ce va ști el despre viață.

Când va intra într-o relație, va replica modelul mamei. Când va avea copii, va replica modelul mamei. Pentru că pe ăla l-a trăit și pe ăla îl știe”, spune psihologul.

Reflexe moștenite: De ce replicăm modelele din copilăria noastră

”Sunt foarte mulți oameni cu care vorbesc care spun: Măi, de când am copilul ăsta deschid gura și iese mama.

De ce? Pentru că aia știm și poate că sunt foarte mulți oameni care spun: Totuși eu nu sunt ca mama, eu îmi iubesc copilul, mă conectez cu el. Dar, în situații de vulnerabilitate, atunci iese mama.

De exemplu, când copilul greșește, îți vine să ai de la el aceeași așteptare pe care o a avut-o părinții tăi de la tine. Dacă copilul, de exemplu, nu e ordonat și împrăștie jucăriile, îl cerți în modul în care te certau părinții tăi pentru că ai aceleași așteptări pe care mama ta le-a avut de la tine.

2. Foto: Free... (grandma-is-cooking-women-are-using-tablet_81975800.jpg)

Foto: Freepik @seventyfour

 

Apoi, când se duce la școală, la fel, dacă părinții tăi au fost foarte exigenți cu tine și ți-au cerut să înveți și doar să înveți, te trezești că și tu faci la fel cu copilul tău. De ce? Pentru că ai aflat de la mama ta ce-i important în viață.

Ce-i important să facă un copil? Să fie cu minte și să învețe. Și în momentul în care tu spui, că îl iubești și că ești diferită și că nu o să faci la fel.

4. Foto: Free... (three-women-portrait_44701900.jpg)

Foto: Freepik @seventyfour

Dar, într-o bună zi, te trezești că faci la fel. E despre tot neamul de femei din viața mamei tale și din viața tatălui tău. Noi suntem suma tuturor acestor învățăminte, credințe, emoții pe care le-am primit și pe care le manifestăm când le vine rândul, a spus psihologul Daniela Gavankar invitată în podcastul Kilograme de fericire.

Când modelele devind limitative

”Gândiți-vă că dacă eu în anii ăștia nu știam ce să fac cu copilul meu, de unde să fi știut mama mea acum 40 de ani, de unde să fi știut mama ei acum 80 de ani cum se cresc copiii? Nu am știut și din păcate, din acest motiv este această zbatere, pentru că n-am știut, n-am avut surse de informare.

 

Acum le avem, acum slavă cerului le avem, însă ne luptăm cu aceste credințe limitative și anume cele legate de faptul că ar trebui să știm, că o femeie ar trebui să știe cum se cresc copiii și atunci e greu să cere ajutor, e greu să nu știi. Cu toate sursele astea de informare tot nu știm să ne creștem copiii și tot greu este să cerem ajutor”, a mai spus psihologul Gavankar.

„Experții” și povara cunoștințelor

”Deci greu a fost și pentru ele, greu este și pentru noi acum. Fiecare își dă cu părerea, toată lumea este expertă în creșterea copiilor. Eu le și spun celor care îmi solicită o părere. Le dau următoarea recomandare să se înconjoare de părinți care au 2, 3, 4 copii și pe care îi validează ca o modele sănătoasă de creștere a copiilor și în rest să se informeze de la specialiști. Pentru că altfel lumea e plină de experți. Care mai de care știe mai multe și mai bine”, a concluzionat psihologul Daniela Gavankar. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel