Strategii pentru a face față cel mai bine reluării activităților școlare

Data publicării:
Fotografie de la Olia Danilevich: Pexels
Fotografie de la Olia Danilevich: Pexels

Primul clopoțel este pe cale să sune, iar în acest articol veți găsi un ghid pentru a face față mai bine reluării activităților școlare.



După atâtea luni de stat acasă, copiii sunt în sfârșit pe cale să treacă din nou pragul școlii. Sunt cei care vor începe un drum cu totul nou, cei care se vor putea întoarce la profesori și la colegii de clasă. 

Vorbim despre o întoarcere la școală în care familia și școala trebuie să fie aliați validi, să știe să fie rezistente, să știe să insufle întotdeauna energia și spiritul potrivit copiilor și tinerilor. Pentru a face toate acestea, va trebui să aveți ceva în plus.

În acest articol, de la mame la mame, vă sugerăm câteva strategii, câteva sfaturi care pot fi utile pentru a face față mai bine reluării activităților școlare.

Să ne amintim de momentele frumoase petrecute la școală

O strategie excelentă pentru a-i face pe copii să-și dorească să se întoarcă la clasă este să-și amintească cele mai bune momente petrecute în anii precedenți cu profesorii și colegii de clasă. De la lucrurile pe care le-au putut învăța în clasă, la momente de joacă, de la spectacole, la excursii. Amintirea acelor momente va fura cu siguranță un zâmbet copiilor tăi, făcându-i să retrăiască chiar și acele emoții din trecut.

Începeți ziua cu micul dejun potrivit

Este nevoie de o doză bună de energie pentru a începe ziua cu piciorul potrivit, mai ales dacă programul este solicitant și va vedea copiii și adolescenții nevoiți să petreacă câteva ore la școală.

Și, apoi, printre trucurile noastre, pentru o reluare perfectă a activităților școlare, se numără cu siguranță și cea de a pregăti un mic dejun bun pentru întreaga familie. Ce e mai bine decât să începi ziua cum trebuie?

Un sfat: încercați să vă implicați și copiii în pregătirea micului dejun. 

Organizați o zi specială

Mamele marchează acest truc infailibil: prima zi de școală ar trebui trăită un pic ca o petrecere. Este o zi importantă, nu o zi tristă, când libertatea copilului de a face ce vrea se termină. Este o zi interesantă care va fi trăită ca atare.

Cu o zi înainte de întoarcerea la școală, așadar, este bine să organizezi ceva special. Un fel de ajun de întoarcere la curs.

Organizați o excursie, de exemplu, sau un prânz în oraș sau o zi de jocuri în parc. Pregătește copiilor tăi cina lor preferată, oferi-le și un mic cadou purtător de noroc (nimic exagerat, doar un creion, un pix, ceva accesoriu de papetărie inerent începutului de școală).

Copilul va trăi acea zi cu pozitivitate și, cu siguranță, și următoarea. 

Împărtășirea amintirilor de la mamă la fiu

„Știi că mama își mai amintește prima zi de școală?” Așa ar putea începe conversația.

Dacă ai ceva frumos de povestit, dacă îți amintești cu nostalgie de copilărie și de zilele de școală, nu ține aceste povești pentru tine, ci împărtășește-le cu entuziasm copiilor tăi. Vor asculta cu pasiune și, poate, vor găsi putere și curaj din cuvintele tale. 

Nu-ți descărca niciodată temerile asupra copiilor tăi

Este interzis să-ți descarci fricile proprii asupra copiilor tăi. Toate mămicile au un pic de anxietate  atunci când începe școala și acest lucru este absolut normal. Nu prea știm ce ne așteaptă și sunt multe necunoscute despre anul școlar care va veni.

Putem împărtăși temerile cu partenerul nostru atunci când copiii nu sunt prezenți; o putem face și cu alți părinți, dar întotdeauna dacă copiii sunt departe de discuțiile tale. 

Entuziasmul, bucuria, frumusețea de a te putea întoarce la școală sunt emoțiile care trebuie transmise copiilor, evident fără iluzii. Copiii înțeleg mult mai multe lucruri decât ne imaginăm.

Răspundeți la toate întrebările copiilor

Un ultim sfat sincer pentru toate mamele celor mai curioși copii care, în vederea primei zile de școală sau în zilele următoare, v-ar putea bombarda cu multe întrebări.

Întrebări despre noua organizare a școlii, a clasei, a diferitelor relații cu colegii și profesorii. Va depinde de tine să găsești cea mai bună modalitate de a te așeza și de a aborda problema cu copiii tăi.

Dar cheia transmiterii seninătăţii către cei mici, aflaţi în aceste situaţii, este una şi singura: să răspunzi la toate întrebările lor. Mediind, desigur, folosind tonul potrivit, termenii potriviți, dar fără a rătăci, fără a le spune minciuni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Recomandari si sfaturi
Tagurile articolului: an scolar copii elevi parinti scoala





pixel