Un nou raport publicat de Chinese Human Rights Defenders (CHRD), un grup de ONG-uri străine şi chineze, documentează o serie de "pedepse colective" aplicate familiilor acestor activişti.
Copiii apărătorilor drepturilor omului din China sunt supuşi presiunilor din cauza activismului părinţilor lor, pe fondul unei represiuni guvernamentale împotriva societăţii civile, conform unui studiu publicat luni, relatează AFP.
Partidul Comunist Chinez (PCC) se teme de orice potenţială ameninţare la adresa puterii sale absolute şi reprimă cu mână de fier activismul politic. "Deşi acest raport se concentrează pe anul 2023, autorităţile chineze folosesc aceste tactici de zeci de ani, provocând daune considerabile în deplină impunitate", conform studiului.
"O cerere de despăgubiri duce adesea la şi mai multă hărţuire din partea poliţiei, brutalitate şi procese nefondate", adaugă CHRD.
Studiul spune că se bazează pe mărturiile a zeci de victime.
Raportul susţine că autorităţile îi vizează pe copiii activiştilor pentru drepturile omului, inclusiv prin impunerea unor interdicţii de călătorie sau prin închiderea lor în secţii de psihiatrie sau orfelinate. AFP precizează că nu poate confirma aceste acuzaţii.
Studiul menţionează cazul lui He Fangmei, o mamă care a protestat public la Beijing împotriva vaccinurilor defectuoase, o problemă recurentă în China, potrivit Agerpres. Conform raportului, ea şi-a văzut copiii mici plasaţi într-un spital de psihiatrie după detenţia ei şi a soţului.
Potrivit studiului, familia lui Wang Quanzhang, avocat şi apărător al drepturilor omului, care a fost eliberat în 2020 după mai bine de patru ani în spatele gratiilor, a fost, de asemenea, supusă hărţuirii. Fiul său cel mic a fost privat de şcoală din cauza presiunii autorităţilor. Conform raportului, poliţia a apărut la şcoala la care băiatul mergea de doar 10 zile luna trecută, iar acesta "a fost din nou forţat să părăsească şcoala", a declarat mama sa, Li Wenzu, de asemenea activistă, citată în studiu.
China este acuzată cu regularitate că nu respectă drepturile omului şi drepturile politice în regiuni precum Xinjiang (nord-vest), Tibet (sud-vest) şi teritoriul semi-autonom Hong Kong (sud).
Ea a denunţat aceste acuzaţii, despre care a spus că sunt menite să limiteze dezvoltarea sa economică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.