Studiu: Copiii care primesc asta între 5 și 10 ani au șanse mai mari să fie de succes când vor fi adulți

Data publicării:
Studiu: Copiii care primesc asta între 5 și 10 ani au șanse mai mari să fie de succes când vor fi adulți / FOTO: freepik.com @vahid20a
Studiu: Copiii care primesc asta între 5 și 10 ani au șanse mai mari să fie de succes când vor fi adulți / FOTO: freepik.com @vahid20a

Ce se întâmplă dacă dragostea mamei este una dintre cheile reușitei în viață a unui copil? Un studiu recent oferă un posibil răspuns.



Toți părinții își doresc ca cei mici să crească frumos și să aibă succes în ceea ce fac.

Un nou studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie scoate la iveală un factor important pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor: afecțiunea maternă. Cercetarea arată că iubirea și susținerea oferite de mamă în primii ani de viață pot influența pozitiv succesul copilului la vârsta adultă.

Studiul a analizat 2.220 de gemeni identici din Marea Britanie, comparând influențele genetice și cele din mediul familial pentru a înțelege mai bine ce contribuie la reușita în viață, notează parents.fr. Rezultatele subliniază că afecțiunea maternă are un impact deosebit de puternic atunci când copilul are între 5 și 10 ani, o perioadă-cheie în dezvoltarea emoțională și socială.

CITEȘTE ȘI 10 afirmații foarte importante pe care fiecare copil ar trebui să le audă de la părinți și bunici, potrivit psihologilor. Bonus: o frază pe care NU ar trebui să o audă niciodată

Afecțiunea maternă influențează pozitiv și pe termen lung personalitatea copilului

SURSA FOTO: freepik.com @satura86

Copiii care cresc într-un mediu cald și afectuos dezvoltă trăsături de personalitate mai sănătoase, arată un nou studiu.

Studiul a descoperit că acei copii care au beneficiat de afecțiune maternă constantă s-au dovedit, mai târziu, a fi mai deschiși, mai conștiincioși și mai plăcuți în relațiile sociale.

Deși legăturile identificate nu au fost extrem de puternice, ele au rezistat unor teste riguroase de validare, inclusiv verificări legate de sursa datelor, experiențe de abuz în copilărie, influența copilului asupra stilului parental și sprijinul familial primit la vârsta de 18 ani.

„Rezultatele noastre sugerează că intervențiile care susțin un stil parental pozitiv în primii ani de viață pot avea efecte mici, dar durabile, asupra trăsăturilor de personalitate la nivelul întregii populații”, a explicat autorul principal al studiului, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

Sprijinul pentru tinerii părinți este important

Cercetătorii au subliniat și legătura directă dintre echilibrul emoțional al părinților și dezvoltarea armonioasă a copiilor. Un părinte echilibrat și împlinit contribuie la formarea unui copil sănătos emoțional.

În acest context, este important ca tinerii părinți să fie sprijiniți, pentru a putea oferi un mediu pozitiv și stabil copiilor lor. Există mai multe metode eficiente în acest sens, precum:

– politici sociale care îmbunătățesc situația economică a familiilor,
– accesul la servicii de sănătate mintală pentru părinții care se confruntă cu depresie sau alte dificultăți,
– programe de educație parentală care ajută la construirea unei relații puternice între părinți și copii.

Prin promovarea unor practici parentale pozitive care încurajează dezvoltarea trăsăturilor sănătoase în copilărie, putem reduce diferențele de șanse cauzate de contextul socio-economic sau de alți factori de mediu familial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel