Studiu: Cum îmbunătățesc părinții performanțele copiilor la matematică prin discuții zilnice

Data publicării:
Studiu Cum îmbunătățesc părinții performanțele copiilor la matematică prin discuții zilnice / FOTO: freepik.com@ The Yuri Arcurs Collection
Studiu Cum îmbunătățesc părinții performanțele copiilor la matematică prin discuții zilnice / FOTO: freepik.com@ The Yuri Arcurs Collection

Cofondatorul metodei Smartick îi sfătuiește pe părinți să evite să spună în fața copiilor lor că au fost slabi la matematică.



Care este atitudinea ta față de matematică atunci când ești în fața copiilor tăi? Spui că ți se pare dificilă sau că ai fost rău la ea când erai elev?

Ei bine, fiți atenți, deoarece experții avertizează că acest tip de comportament poate dăuna performanțelor copiilor la această materie. Dimpotrivă, a le vorbi despre numere, numărare, adunare și a profita de ocaziile cotidiene pentru a introduce concepte matematice are o influență pozitivă asupra relației copiilor cu matematica.

După cum afirmă experții de la Smartick, o platformă online pentru învățarea matematicii, este recomandabil să se implementeze obiceiuri practice și distractive pentru a-i învăța pe copii matematică acasă.

Potrivit unui studiu recent realizat de mai mulți cercetători de la diferite universități din SUA (Assesing the association between parents' math talk and children's math performance) și publicat în Journal of Child Psychology, există o corelație foarte pozitivă între părinții care vorbesc despre numere cu copiii lor și modul în care aceștia obțin rezultate la matematică la școală.

Autorii acestei cercetări (care este o meta-analiză a diferitelor studii care au fost efectuate până în prezent pe această temă) susțin că, după ce au evaluat asocierea dintre discursul matematic al părinților și performanțele matematice ale copiilor, au ajuns la concluzia că „discursul matematic al părinților este asociat în mod semnificativ cu performanțele academice ale copiilor”.

Citește și Ghid pentru orele de studiu ale copilului, în funcție de vârstă. Aflați cât timp ar putea și ar trebui să învețe sau să își facă temele elevii

Mai mult, aceiași experți subliniază că „raționamentul matematic este utilizat într-o gamă largă de domenii ale vieții de zi cu zi, iar diferențele în ceea ce privește competențele matematice pe care le are fiecare individ vor influența nu numai cariera profesională și educația financiară de-a lungul vieții, ci și sănătatea”.

Un alt fapt curios și surprinzător pe care îl relevă acest studiu și pe care părinții ar trebui să îl aibă în vedere este că performanța matematică este destul de stabilă și apare devreme în viață, chiar înainte de educația formală.

În acest sens, meta-analiza notează că „mediul matematic de acasă este deosebit de relevant pentru cercetările privind realizările matematice în copilăria timpurie, înainte de intrarea în școală și în timpul primilor ani de școlarizare formală”.

Ce cuprinde un mediu matematic la domiciliu? Cercetătorii indică următorii factori:

Surse foto: freepik.com@The Yuri Arcurs Collection

Activități matematice: orice activitate în care se angajează familiile și care necesită aceste concepte matematice.

Atitudini matematice: sentimentele și răspunsurile afective pe care familiile le au cu privire la matematică.

Convingerile matematice: convingerile despre matematică, inclusiv importanța matematicii și rolul familiilor în predarea matematicii.

Așteptări matematice: Cât de mult se așteaptă un individ să exceleze în matematică sau valori matematice.

Discuții matematice la domiciliu: discuții și conversații despre subiecte legate de matematică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Educatie





pixel