STUDIU: Dacă medicul este o femeie, pacienții au șanse mai mari de supraviețuire. Iată motivele

Data publicării:
Fotografie de la Antoni Shkraba/ Pexels
Fotografie de la Antoni Shkraba/ Pexels

Un nou studiu a analizat mortalitatea și riscul de readmisie în spital, dezvăluind că, în ambele cazuri, pacienții se descurcă mai bine dacă medicul care îi tratează este femeie.



Atunci când ești internat în spital, priceperea medicilor care te tratează poate face adesea diferența. Și se pare că în acest sens, genul feminin are un avantaj. Un nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine dezvăluie că pacienții tratați de doctorițe au, în medie, le scade riscul de a muri în timpul spitalizării și, de asemenea, mai puține șanse să se întoarcă la spital după externare. O diferență mică, dar semnificativă față de procentele medicilor bărbați, ale căror cauze – cel puțin deocamdată – nu sunt clar cunoscute.

Studiul a analizat date privind 458.000 de femei și 319.000 de bărbați internați în spitale americane între 2016 și 2019. Dintre aceștia, aproximativ 31% au fost tratați de o femeie medic în timpul spitalizării. Prin încrucișarea tendinței internărilor cu sexul (masculin sau feminin) medicului curant, cercetătorii au calculat apoi mortalitatea la 30 de zile după internare și procentul de reinternare în spital pentru fiecare pacient, în funcție de sexul medicului. 

2. Fotografie... (pexels-rdne-6129237_39685600.jpg)

Fotografie de la RDNE Stock Project/ Pexels

Rezultatele, după cum spuneam, au scos la lumină o diferență în ceea ce privește rezultatele sănătății, ce e drept o diferență mică, dar semnificativă din punct de vedere statistic: mortalitatea pacienților de sex feminin a fost de fapt egală cu 8,15% în mâinile unei femei medic, față de 8,38% atunci când medicul era bărbat. Pentru pacienţii de sex masculin, mortalitatea a fost de 10,15% în cazul unei femei medic, şi de 10,23% în cazul unui medic de acelaşi sex. 

„Ceea ce reiese din descoperirile noastre este că femeile doctor practică medicina diferit și că aceste diferențe au un impact asupra rezultatelor de sănătate ale pacienților”, explică Yusuke Tsugawa, de la Universitatea din California, Los Angeles.

„Continuarea cercetărilor pentru a înțelege mecanismele care stau la baza acestei legături dintre sexul medicului și sănătatea pacientului și de ce beneficiile sunt și mai mari pentru pacientele de sex feminin, ne-ar putea ajuta să îmbunătățim sănătatea pacientului în general”. 

Dacă este adevărat că femeile doctor fac ceva diferit și mai bun decât colegii lor de sex masculin, pe scurt, înțelegerea în ce constă ar permite răspândirea bunelor practici în toate spitalele și în rândul medicilor de ambele sexe, pentru a maximiza șansele de supraviețuire ale tuturor pacienților.

De fapt, chiar și o simplă diferență de mortalitate de 0,23% s-ar traduce în aproximativ 5.000 de vieți salvate în fiecare an într-o țară precum Statele Unite. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Monden





pixel