Studiu efectuat, rezultatele sunt alarmante: Fumatul în timpul sarcinii și riscurile pentru copil

Data publicării:
Fotografie de la Matilda Wormwood/ Pexels
Fotografie de la Matilda Wormwood/ Pexels

Dacă renunți la fumat în timpul sarcinii, protejezi copilul de riscurile nașterii premature, decesului fetal sau decesului în pătuț, precum și de alte probleme de creștere și sănătate.



Renunțarea la fumat în timpul sarcinii este un lucru important de făcut, pentru a nu pune copilul în pericol. Substanțele toxice conținute în țigări depășesc bariera placentară și provoacă leziuni atât organelor materne cât și fetale, crescând riscul apariției diverselor probleme. 

Există fum în mediul în care locuiește mama? Chiar dacă viitoarea mamică nu fumează, dar cei din jur fumează, corpul bebelușului va fi contaminat de fumatul pasiv. Dacă viitorul tată nu fumează în fața mamei (sau lângă el) ci departe, o va expune totuși pe ea (și pe făt) la toxinele care îi rămân pe piele și pe haine. 

Beneficiile unui tată care se lasă de fumat nu se opresc doar în timpul sarcinii, ci apar și după naștere: fumatul de către ambii părinți crește riscul de SIDS și alte boli și probleme respiratorii.

Acest lucru se aplică nu numai țigărilor, ci și trabucurilor și pipelor, care sunt potențial mai periculoase decât țigările, deoarece fumul nu este inhalat și este eliberat în cantități mai mari în aer.

Cancer

Dacă părinții fumează, ei contribuie la creșterea riscului copiilor lor de a face cancer. Tumorile nasului sunt deosebit de frecvente. Copiii mamelor care au fumat în timpul sarcinii sunt, de asemenea, expuși unui risc crescut de cancer de vezică și rinichi.

Frecvența cu care copiii părinților fumători sunt afectați de tumori maligne a făcut obiectul unui studiu al Centrului German de Cercetare a Cancerului. Cercetătorii au evaluat datele din Registrul suedez al cancerului, care colectează toate cazurile de cancer care au apărut în familiile suedeze de-a lungul generațiilor.

Rezultatele sunt alarmante: dacă mama fumează riscul de a face cancer de tract respirator sau de vezică urinară este de aproape două ori mai mare; pentru cancerul de nas riscul este de aproape patru ori mai mare, pentru cancerul pulmonar de 1,7 ori. Vezica urinară și rinichii sunt expuse în special la substanțe cancerigene în timpul creșterii, în timp ce riscul crescut de cancer la nas este atribuit de cercetători fumatului pasiv respirat în copilărie.

Oamenii de știință au identificat și apariția cancerului pulmonar ca un indicator indirect al consumului de tutun al părinților și au studiat copiii a aproximativ 18.000 de mame și 42.000 de tați afectați de această patologie, descoperind astfel că aceștia au fost înregistrați ca fiind afectați de aproximativ 174.000 de forme diferite de cancer, dezvoltat până la vârsta de 70 de ani.

Malformații

Fătul este mult mai sensibil decât adultul la efectele nocive ale fumului de tutun, deoarece organele sale sunt încă în curs de dezvoltare și, prin urmare, nu sunt mature.

Detoxifierea de substanțe nocive este, de asemenea, mai dificilă, deoarece sistemele enzimatice necesare nu sunt încă pe deplin dezvoltate la făt. Dacă fătul este forțat să sufere din cauza fumatului pasiv, pot apărea, prin urmare, malformații. 

Tulburări de creștere

Nicotina reduce fluxul de sânge în placentă. În acest fel, țesuturile fetale sunt alimentate cu mai puțin sânge, rezultând întârzierea creșterii și creșterea slabă în greutate.

Dezvoltarea în înălțime la copiii fumătorilor este limitată, circumferința capului este redusă și greutatea la naștere este în medie cu 200 de grame mai mică decât în ​​mod normal.

Probleme pulmonare

Fumatul de tutun perturbă dezvoltarea plămânilor fetușilor: dacă mama fumează, funcția plămânilor scade – problemă care persistă adesea și după naștere. Astfel, 28% dintre fetușii afectați dezvoltă cel puțin o tulburare respiratorie astmatică în primul an de viață.

O viitoare dependență de nicotină

Copiii mamelor fumătoare au mai mulți receptori nicotinici în creier. Acest lucru îi face mai înclinați să devină ei înșiși fumători înrăiți dacă în adolescență decid să încerce din curiozitate „drogul” nicotină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel