Cea de-a zecea ediție a barometrului anual Jeunesse & Confiance a analizat, printre altele, relația părinților cu instituțiile de învățământ, evidențiind mai multe motive de îngrijorare.
Realizat în parteneriat cu institutul de sondaj OpinionWay și sprijinit de Fundația AG2R-La Mondiale, studiul a inclus trei eșantioane reprezentative: tineri cu vârste între 16 și 25 de ani, părinți și lideri de afaceri.
Grupul de părinți a fost alcătuit din 1.008 tați și mame cu copii sub 26 de ani.
Rezultatele au fost publicate de Vers le Haut.
SURSA FOTO: freepik.com @Vadim Orlov
Per ansamblu, 67% dintre părinți au încredere în sistemul de învățământ când vine vorba de transmiterea cunoștințelor de bază.
Cu toate acestea, consideră că școala nu atinge standardele dorite în anumite domenii, mai ales în cele extracurriculare.
De exemplu, doar 51% dintre părinți cred că școala contribuie la dezvoltarea personală a copilului lor, 50% sunt de părere că aceasta oferă un sprijin adecvat în orientarea academică, 49% consideră că ajută la reducerea inegalităților sociale, iar 48% cred că îi încurajează pe elevi să aibă încredere în sine.
Aceste procente sunt departe de a indica un nivel satisfăcător.
Relația dintre părinți și școală este departe de a fi armonioasă.
Potrivit studiului, 71% dintre părinții cu copii cu vârste între 7 și 13 ani au experimentat deja conflicte cu școala, iar 42% dintre tineri spun că au suferit din cauza acestor neînțelegeri dintre familie și instituția de învățământ.
Un alt motiv de tensiune îl reprezintă temele pentru acasă. O treime dintre elevi consideră că părinții lor nu îi pot ajuta suficient, ceea ce poate accentua frustrarea și dificultățile de învățare.
Chiar dacă părinții nu sunt pe deplin mulțumiți de școala copiilor lor, își doresc totuși o colaborare mai eficientă.
Pentru a îmbunătăți relația cu instituția de învățământ, 56% dintre părinți consideră esențială o comunicare regulată cu școala, iar 37% apreciază întâlnirile cu profesorii, însă și-ar dori ca acestea să fie organizate mai des decât în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.