Un studiu realizat de Zurich Seguros despre educația parentală arată că 60% dintre familii au nevoie de ajutor pentru a-și îngriji copiii.
„Familia este o echipă”, a reamintit Cristina Gutiérrez Lestón, educatoare și director la La Granja, Centrul de Formare a Aptitudinilor, în cadrul prezentării studiului „Perspective și provocări ale parentingului actual în Spania”.
Studiul, pregătit de Zurich Seguros și prezentat alături de Javier Rodríguez, Director de Viață și Pensii la Zurich Seguros, și María García, Marketing Insights la aceeași companie, a scos la iveală date interesante: 60% dintre familii au nevoie de ajutor pentru îngrijirea copiilor.
De asemenea, părinții recunosc că petrec foarte puțin timp cu copiii lor: în medie doar 3,5 ore pe zi, ajungând la cinci ore în weekend, iar mamele petrec mai mult timp cu copiii decât tații.
Doar 1 din 4 familii se declară complet mulțumită de timpul pe care îl dedică micuților lor.
Studiul, realizat de Kantar în colaborare cu La Granja, a fost efectuat pe un eșantion de 1.000 de mame și tați cu copii până la 11 ani, reprezentând diverse tipuri de familii din Spania.
În plus, 70% dintre mame consideră că petrec mai mult timp cu copiii decât tatăl.
SURSA FOTO: freepik.com @galitskaya
Dacă nu petrecem suficient timp cu copiii, vor fi efecte notabile. De aceea, nu e surprinzător că 44% dintre adulți indică lipsa timpului ca fiind principala dificultate în a contribui la dezvoltarea academică a copiilor, iar 31% recunosc că le este greu sau nu știu cum să-și motiveze copiii.
Mamele, în general, percep mai puține dificultăți decât tații când vine vorba de a ajuta copiii la teme.
Pentru Cristina Gutiérrez, este esențial să devenim conștienți de aceste date. „Acesta este deja un pas important. Astfel, familiile vor putea să ia măsuri pentru a nu fi constant amărâte, să recunoască problemele și să caute strategii care să le permită să fie mai organizate, evitând astfel disconforturile zilnice. O bună planificare familială este vitală.”
Studiul mai arată că 6 din 10 familii primesc ajutor de la o altă persoană pentru a-și crește copiii, în principal de la bunici (38%). Doar 4% folosesc un profesionist pentru asta.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
„A avea copii înseamnă să renunți mereu la alte aspecte, dar trebuie să înveți cum să faci asta”, a reflectat expertul. „Frustrarea de a renunța devine din ce în ce mai mare. Pe măsură ce generațiile trec, capacitatea de a face față frustrării scade și ar trebui să ne gândim la cum vor gestiona tinerii de azi maternitatea și paternitatea în viitor. Vom vedea efectele în timp.”
Studiul s-a concentrat și pe viitor. Bullying-ul și cyberbullyingul (38%), bunăstarea emoțională a copiilor (35%) și utilizarea abuzivă a ecranelor (32%) sunt cele mai mari preocupări ale părinților.
„Este minunat că familiile acordă o atenție deosebită aspectului emoțional al copiilor lor”, a spus cercetătorul. „Este esențial să devină conștienți, să învețe instrumente și să știe că există soluții. Deși sunt mai conștienți de importanța acestui lucru, trebuie să înțelegem că, fără sănătate emoțională, nu va exista sănătate mintală.”
În ceea ce privește bunăstarea emoțională, dependența de ecrane este principala preocupare pentru 35% dintre părinți, urmată de lipsa de încredere (30%), frici (26%), anxietate (24%), toleranță scăzută la frustrare (24%) și stima de sine scăzută (23%). Jumătate dintre părinți recunosc că copiii lor petrec mai mult timp în fața ecranului decât și-ar dori, cu o medie zilnică de utilizare între 1 și 3 ore pentru televizoare, telefoane mobile, tablete și computere.
„Toate aceste date sunt legate de competențele emoționale”, a subliniat Gutiérrez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.