Substanțe sintetice periculoase. Comisar-șef Ramona Dabija, despre mitul energiei false și dependența rapidă la tineri

Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie de la Rogério Martins/ Pexels
Fotografie de la Rogério Martins/ Pexels

Într-o lume tot mai accelerată și competitivă, tinerii caută soluții rapide pentru a face față presiunilor academice și sociale, mai ales în perioada de început de an școlar.



Una dintre greșelile frecvente este recurgerea la substanțe sintetice, în speranța că acestea le vor oferi mai multă energie. Însă, așa cum avertizează comisarul-șef Ramona Dabija în cadrul emisiunii Culisele Justiției, acest comportament nu doar că este periculos, dar și bazat pe un mit fals.

Mitul energiei false

Comisarul-șef Ramona Dabija subliniază că tinerii apelează deseori la aceste substanțe sintetice din dorința de a se simți mai energici sau mai concentrați.

"Fals! Un mit fals", afirmă Dabija, deoarece aceste substanțe nu oferă o energie reală, ci o iluzie trecătoare. În realitate, ele doar ascund o problemă mai profundă: incapacitatea de a gestiona emoțional timpul și stresul.

Substanțele sintetice sunt produse chimic în laboratoare și pot include stimulente periculoase care afectează sistemul nervos central. Acestea oferă o senzație temporară de alertă, dar efectul dispare rapid, lăsând persoana dependentă de o nouă doză pentru a recrea acea senzație inițială.

”Sunt substanțe sintetice fabricate în laborator care au efect stimulat. Dacă vorbim de început de an școlar, de multe ori tinerii apelează la astfel de substanțe pentru a avea mai multă energie. Fals! Un mit fals, pentru că în realitate nu fac decât să genereze dependență să se instaleze foarte rapid dependența pentru că efectul lor durează foarte puțin și de fapt acea falsă energie nu ascunde decât problema ta de a gestiona emoțional timpul pe care îl ai la dispoziție”, a declarat comisar-șef Ramona Dabija în cadrul emisiunii Culisele Justiție.

 Cât de periculoase sunt la modul de efecte?

”Efectul drogurilor este foarte nociv nu doar pentru starea fizică, dar și pentru starea psihică. Ați văzut anumite persoane, acei zombi pe care îi vedem pe stradă, sunt persoane care utilizează inclusiv acest tip de substanțe psihoactive și care îi transformă în niște persoane care nu se mai gândesc la nimic, care nu acționează, care nu se gândesc decât la cum să-și procure următoarea doză”, a mai completat comisar-șef Ramona Dabija.

Pot reveni la o viață normală cei care consumă droguri?

”Consumatorii de droguri sunt de fapt niște persoane bolnav cronici. Nu există o magie care să se facă și efectul să treacă și să spunem: Gata! Eu de azi m-am lăsat. Cei care consumă de multe ori spun că pot controla, pot depăși această problemă. În realiate, cazurile pe care noi le vedem ne arată că procesul între primul pas în a consuma și a reveni la viața normală este unul îndelungat, pe viață și care nu se poate face decât cu ajutor specializat. Acest ajutor este pe trei planuri: medical, psihologic și social”, a concluzionat comisar-șef Ramona Dabija.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel