Suc de fructe sau Coca Cola? Descoperirea care te va face să te răzgândești. Pericolele din sucurile dietetice

Data publicării:
Fotografie de la Ylanite Koppens/ Pexels
Fotografie de la Ylanite Koppens/ Pexels

Cercetările americane arată că consumul zilnic de suc de fructe nu este atât de diferit de consumul de băuturi carbogazoase.



Zaharurile „ascunse” din alimente sunt unul dintre principalele motive pentru care multe diete se termină prost: cumpărăm și mâncăm multe produse care par slabe și sănătoase, dar care, dacă citim cu atenție eticheta, sunt de fapt foarte bogate în zahăr. Și zahărul, din păcate, știm cu toții până acum că nu este bun pentru tine și într-adevăr, pe termen lung provoacă probleme cardiovasculare, obezitate, diabet și colesterol crescut.

Un exemplu foarte bun este cel al sucurilor de fructe: sunt considerate sănătoase pentru că sunt „pe bază de fructe”, dar în realitate conțin adesea mai puține fructe decât zahăr, atât natural, cât și adăugat.

Un suc de fructe „sănătos“ poate conţine mai mult zahăr decât un pahar de cola

Publicația Huffington Post a testat unele dintre cele mai populare sucuri de fructe de pe piaţă. Sucurile de fructe conţineau şi 39 grame de zahăr, adică aceeaşi cantitate care se regăseşte în peste cinci prăjituri cu ciocolată.

„Bineînţeles că nu comparăm prăjiturile cu sucul. Sucul este hidratant şi conţine vitamine, în vreme ce prăjiturile conţin făină rafinată şi ulei. Însă nimeni n-a susţinut că prăjiturile ar fi sănătoase“, conchide „Huffington Post“.

Nici Coca Cola nu se află la polul opus:  un pahar de cola (o doză) conţine 35 de grame de zahăr, cel puţin aşa susţine preşedintele Coca-Cola Europa, James Quincey. 

2. Fotografie... (pexels-pixabay-50593_38692100.jpg)

Foto: Pixabay/ Pexels

Britanicii recomndă ca consumul de zahăr zilnicsă fie de aproape 50 de grame de zahăr, echivalentul a 10 cuburi de zahăr, pentru adulţi şi pentru copiii mai mari, şi 9 cuburi pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 şi 10 ani.

În State (mult mai multe decât în ​​Europa) au fost implementate multe strategii pentru a descuraja consumul de băuturi carbogazoase și de alimente dulci, începând de la creșterea gradului de conștientizare și terminând cu impozitarea: la fel lucru, poate, ar trebui făcut pentru sucurile de fructe, încurajându-vă să citiți măcar etichetele cu atenție.

Sucurile dietetice

Un suc dietetic nu are calorii, însă nu te va ajuta, neapărat, să scapi de kilogramele în plus. Cercetătorii de la Universitatea din Texas, SUA, au descoperit că, în timpul unui deceniu, băutorii de sucuri dietetice au o creştere în circumferinţa taliei cu 70% mai mare decât a celor care nu consumă asemenea băuturi.

Mai mult, participanţii care beau o băutură dietetică sau două în plus pe zi, aveau un risc de îngrăşare şi cu 500% mai mare. Modul în care îndulcitorii artificiali „ameţesc“ organismul poate juca un rol important în asta, însă, un alt motiv poate fi de natură psihologică, explică dieteticianul american Cassie Bjork. „Când ştii că nu consumi nicio calorie când bei sucul dietetic, un sandviş dublu sau o felie de pizza în plus nu te mai fac să te simţi vinovat“, spune ea.

Cea mai sănătoasă variantă rămâne aceea de a-ți face singuri sucuri și smoothie-uri acasă, dar este important să citești și etichetele produselor și să înțelegi cât de mult zahăr este conținut în băuturi, atât natural, cât și adăugat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Alimentatie si nutritie




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel