În timp ce Israel se pregătea duminică pentru o ofensivă terestră în Fâșia Gaza controlată de Hamas, palestinienii care au pierdut membri ai familiei în atacurile aeriene se pregăteau pentru mai multă distrugere.
Fulla Al-Laham, nepoata în vârstă de patru ani a lui Um Mohammad Al-Laham, se afla într-un spital din Gaza. Ea a spus că un atac aerian israelian a lovit casa familiei, ucigând 14 oameni, inclusiv părinții lui Fulla, frații și membri ai familiei extinse.
„Fără avertisment, au bombardat brusc casa cu locuitorii din interior. Nimeni nu a supraviețuit în afara nepoatei mele Fulla”, a spus bunica, care a fost martoră la multe războaie dintre Hamas și armata israeliană de-a lungul anilor. Ea spune că acesta este cel mai greu moment. „14 oameni au murit ca martiri, nu a rămas nimeni în afară de Fulla”, a spus ea. „Nu vorbește, nimic, doar zace în pat și îi administrează medicamente”. Un alt copil de patru ani din familie a rămas și el fără aproape niciun membru al familiei, a spus bunica.
Israelul a lansat cele mai grele atacuri aeriene asupra Fâșiei Gaza.
S-a angajat să distrugă gruparea militantă palestiniană Hamas ca răspuns la un raid al luptătorilor săi în orașele israeliene, în care militanții săi au împușcat bărbați, femei și copii și au luat ostatici în cel mai grav atac asupra civililor din istoria țării.
Aproximativ 1.300 de persoane au fost ucise în acest atac surpriză, cu imagini grafice filmate cu telefoane mobile și rapoarte de la serviciile medicale și de urgență despre atrocități în orașele și kibbutz-urile cucerite.
Israelul a pus sub asediu Gaza, locuită de 2,3 milioane de palestinieni, și a cerut oamenilor să-și părăsească casele din nordul enclavei și să se mute spre sud.
Hamas i-a îndemnat pe oameni să nu plece, susținând că acele căi de ieșire sunt nesigure.
Națiunile Unite spun că atât de mulți oameni nu pot fi mutați în siguranță în Gaza fără a provoca o catastrofă umanitară.
Unii locuitori au spus că nu vor pleca, amintindu-și de „Nakba” sau „catastrofa” din 1948, când mulți palestinieni au fost forțați să-și părăsească casele în timpul războiului care a însoțit crearea Israelului.
Autoritățile din Gaza au declarat că cel puțin 2.450 de persoane au fost ucise, un sfert dintre acestea fiind copii, și aproape 10.000 de oameni au fost răniți.
Oficialii din domeniul sănătății au recurs la depozitarea cadavrelor în camioane frigorifice pentru înghețată, deoarece mutarea lor la spitale este prea periculoasă, iar cimitirele au spațiu limitat.
Lucrătorii au căutat supraviețuitori după raidurile aeriene.
În Khan Younis, în sudul Gaza, Mohamed Abo Dakka a spus că familia sa se află încă sub dărâmături după un atac israelian.
„Mi-am pierdut fiul, verii mei și întreaga familie”, a spus el. „Nu i-am pierdut pentru că au fost arestați pentru luptă pe front... stăteam acasă, ne aflam acasă. Nu putem găsi echipament pentru a-i căuta și a-i scoate”.
Ofensiva terestră israeliană așteptată și atacurile aeriene au stârnit temeri cu privire la suferința fără precedent în enclava îngustă și săracă, una dintre cele mai aglomerate locuri din lume.
La spitalul Kamal Edwan din Gaza, unde unii copii erau conectați la ventilatoare, dr. Hussam Abu Safiya a declarat: „Dacă vreți să ne omorâți, faceți-o în timp ce lucrăm aici, nu vom pleca. Avem nevoie de zile și săptămâni pentru a asigura un alt loc. Situația este cu adevărat periculoasă”, a spus el. „Transferul acestor copii din acest loc înseamnă condamnarea lor la moarte. Vor muri, iar acest echipament funcționează doar cu electricitate și oxigen”.
Spitalele spun că rămân fără medicamente și combustibil sub blocada israeliană.
Martorii din Gaza City au spus agenției Reuters că ofensiva israeliană i-a forțat pe mai mulți oameni să-și părăsească casele, unii căutând adăpost în unități medicale. Spitalul Shifa din Gaza, cel mai mare, era suprapopulat.
„Trăim cel mai rău coșmar al vieților noastre. Chiar și aici, în spital, nu suntem în siguranță. Un atac aerian a lovit zona din afara spitalului în jurul zorilor”, a spus o femeie în vârstă de 35 de ani care a refuzat să-și dea numele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.