„Sunt psiholog pentru copii și așa am evitat o criză cu fiul meu aseară”. Strategia recomandată de un specialist care te ajută să oprești certurile înainte să înceapă

Data publicării:
„Sunt psiholog pentru copii și așa am evitat o criză cu fiul meu aseară”. Strategia recomandată de un specialist care te ajută să oprești certurile înainte să înceapă / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @bilanol
„Sunt psiholog pentru copii și așa am evitat o criză cu fiul meu aseară”. Strategia recomandată de un specialist care te ajută să oprești certurile înainte să înceapă / FOTO ILUSTRATIV: freepik.com @bilanol

Toți părinții trec, la un moment dat, prin crizele de furie ale copiilor lor. Fie că sunt provocate de eșecuri, dezamăgiri sau de anumite obligații de zi cu zi, aceste momente devin adevărate furtuni emoționale. Sunt perioade dificile atât pentru copii, cât și pentru părinți.



Printre cele mai frecvente provocări se numără criza de la ora de culcare.

Mulți copii par să nu suporte ideea de a merge la somn: amână neîncetat ora de culcare și lansează o cascadă de mici cerințe, care, adesea, culminează cu o criză.

„Dacă ești ca mine, sigur ai experimentat luptele pentru putere cu copilul tău. Aceste confruntări sunt extrem de neplăcute pentru ambele părți. Pe măsură ce fiecare se încrâncenează în propriile poziții, tensiunea crește, iar găsirea unei soluții pare imposibilă”, explică Becky Kennedy, psiholog specializat în dezvoltarea copilului, pe contul său de Instagram.

„O perspectivă importantă pe care am învățat-o este aceasta: uneori, copiii ne invită într-o luptă pentru putere, iar cheia este să nu răspundem acestei provocări. De noi depinde să rămânem calmi și să nu intrăm în confruntare”, adaugă ea.

CITEȘTE ȘI 11 comportamente „ciudate” care îi îngrijorează pe părinți și care, de fapt, indică faptul că un copil va avea succes în viață!

SURSA FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Încheie lupta pentru putere

Cum poți preveni crizele copiilor tăi?

„Ai un copil independent, puternic și dornic să fie mereu la conducere? Un copil care urăște să i se spună ce să facă și testează constant limitele?”, întreabă psihologul Becky Kennedy.

Ea povestește cum a reușit să gestioneze o criză: „Pur și simplu am refuzat să intru într-o luptă pentru putere. Copilul meu m-a invitat să mă angajez în această confruntare, dar știam că finalul este mereu același: țipete și o zi întreagă plină de tensiuni. Așa că am ales să nu mă las atrasă în dezbatere.”

Concret, psihologul explică faptul că, atunci când copilul refuză să se culce sau să adoarmă, părintele poate ieși din situație elegant, spunând: „Foarte bine, îți las pijamalele aici și sting lumina, ca să fie totul pregătit când vei vrea să te culci.” Apoi, părintele iese calm din cameră.

Acest gest îi transmite copilului că are control asupra situației, fără a transforma momentul într-o luptă de putere. În cele din urmă, cel mai probabil, copilul va alege să urmeze planul inițial: să meargă la culcare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel