Suntem campioni la ineficiență și neștiință, iar acest lucru devine evident atunci când privim rezultatele învățământului din România, în special în ceea ce privește analfabetismul funcțional.
Deși este o problemă tot mai prezentă, nu pare că am găsit soluții eficiente pentru a o combate. Unul dintre factorii care contribuie la această stare de fapt este structura învățământului și, în mod particular, programa școlară supraîncărcată.
Cel puțin asta spune Prof. Cornelia Popa Stavri, președinte al SIIP Sector 4, prezentă la emisiunea de la Dc Edu, moderată de Sorin Ivan.
În loc să ajutăm elevii să înțeleagă și să aplice ceea ce învață, ne concentrăm pe transmiterea unor cantități uriașe de informație, fără a le oferi timp suficient pentru a o analiza și internaliza.
Sursa foto: freepik.com@pressmaster
Profesorii sunt nevoiți să se limiteze la obiective de bază legate de cunoaștere și memorare, fără a putea să le propună elevilor activități care să le dezvolte gândirea critică sau să le ofere contextul necesar pentru a înțelege cum pot folosi acele cunoștințe în viața reală.
„Cel mai ușor ar fi să dăm vina pe profesori, numai ca eu nu aș privi din acest punct de vedere lucrurile și nu pentru ca îmi doresc să-mi apăr colegii.
Există și acolo niște deficiențe, dar eu aș merge la ce a făcut, totuși, decidenții educației pentru reducerea analfabetismului funcțional.
Revin la programa școlară supraîncărcată.
Cum se traduce în practica de către un profesor: nu are ce să facă decât să-și stabilească la activitatea didactică obiective care să țină de cunoaștere și de înțelegere.
Ne mirăm că sunt copii analfabeți funcțional? Nu mă mir.
Ce ar fi trebuit să facem? În secunda 1 când am văzut că suntem pe un trend descendent la aceste rezultate trebuia să ne adunam la masa de lucru sa vedem ce scoatem din programă, cum comprimăm și să scoatem din câteva unități de învățare maxim posibile pentru profilul absolventului”, a spus Prof. Cornelia Popa Stavri.
Concret, ea spune că soluția împotriva analfabetismului este Reducerea volumului, a cantității materiei și concentrarea pe calitate, pe studiul intens, profund al unei unități de învățare.
„Pe mine mă interesează să-mi stabilesc niște unități de învățare și să scot din ele tot ceea ce am nevoie pentru formarea profilului absolventului.
Mai mult decât atât, mi-aș forma profesorii cu noi metode, metode inovative de predare care să motive elevii. În ce situație suntem acum?
Suntem într-o situație total neplăcută, pentru că Federația noastră a jucat un rol important aici, în a trage un semnal de alarmă cu privire la incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă care s-a făcut într-un mod haotic și fără pregătire, și în ceea ce privește asigurarea curriculumului diferențiat pentru acești copii.
Oamenii nu au beneficiat de pregătiri pentru a realiza un lucru pentru acești copii”, a mai spus Prof. Cornelia Popa Stavri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.