Supraîncarcarea copilului cu meditații și activități, capcana periculoasă în care cad părinții. Oana Zapca: „Nici nu știm de ce le facem de multe ori!” / VIDEO

Data publicării:
Supraîncarcarea copilului cu meditații și activități, capcana periculoasă în care cad părinții. Oana Zapca: „Nici nu știm de ce le facem de multe ori!” / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
EXCLUSIV
Supraîncarcarea copilului cu meditații și activități, capcana periculoasă în care cad părinții. Oana Zapca: „Nici nu știm de ce le facem de multe ori!” / FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

Părinții de astăzi se confruntă cu o presiune tot mai mare de a asigura cel mai bun start în viață pentru copiii lor. În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, realizatoarea Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, a vorbit cu Oana Zapca, coach, despre capcana în care cad mulți părinți: supraîncărcarea copilului.



„Eu, ca părinte, clar vreau ce e mai bun pentru copilul meu. Vreau să devină cea mai bună versiune a lui! Dar, vedem cumva asta altfel: vreau să fie primul, să știe de toate, să aibă premiul întâi și pompez în copil și cursuri de engleză, și cursuri de germană, și cursuri de înot, de dans, de meditații la mate, limba română. Cad în capcana asta, că doar așa ajunge el bine din punct de vedere profesional. Cum vezi tu această situație?” a întrebat Loredana Iriciuc.

Oana Zapca, coach și expert în parenting, a oferit o perspectivă interesantă asupra acestei situații, subliniind că nu este neapărat greșit să oferi copilului diverse oportunități de dezvoltare, însă totul depinde de modul în care acestea sunt prezentate și de energia cu care părinții se implică.

„Nu e rău să-i creăm contexte și opțiuni în care să se regăsească și să vadă. Și nu e greu nici să-l mai ajutăm așa un pic de la spate, să rămână implicat în niște activități. Și noi începem niște lucruri și pe urmă nu le terminăm, deși știm că ne-ar face bine”, spune Oana Zapca la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și Generația părinților de astăzi NU mai lasă copiii să gândească? Oana Zapca: „Am uitat să ne punem pe noi în relație. Nu putem să îi protejăm chiar de orice în viață” / VIDEO

Supraîncărcarea: Pericolul ascuns din cursa pentru excelență

SURSA FOTO: freepik.com @Ruslan Batiuk

Un aspect important subliniat de Oana Zapca este riscul de supraîncărcare, atât pentru copil, cât și pentru părinte. 

„Unde intervine supraîncărcarea, acolo e problema, într-adevăr, când copilul este atât de agitat încât și părintele devine agitat. Mai ales în context de București, să-l duci și la înot, să-l duci și la aia... cum e atmosfera în mașină când îl duci? Ești nervos, nu ești nervos? Cântăm în mașină sau nu mai cântăm? Suntem frustrați și supărați? Copilului i-a plăcut? A înțeles ceva din activitatea pe care a făcut-o? E conștient că-l ajută? Că îl susține anumite obiective?” explică experta

„Adică, dacă punem într-un context, dacă-l ajutăm să și-o pună în context, dacă-l ajutăm ca intervalul ăla în care se duce și face o activitate să-l conștientizeze că și pentru el este poate un suport într-o direcție de viață pe care încercăm să o descoperim împreună, atunci nu e chiar așa de rău.

Ce e important e când facem un lucru și când dorim ceva e să ne întrebăm: cu ce intenție plecăm la drum? Venim din frică, din frica că copilul fără acestea nu o să se descurce, că viitorul lui e praf? Cu ce energie ne ducem acolo? Ne ducem secați și atunci copilul practic preia energia aia noastră că `iar te-am dus la germană și tu nimic nu înveți?`

Deci, eu cred că până la supraîncărcarea copilului, e și supraîncărcarea părintelui. Adică, putem să-l ducem la toate astea sau nu putem? Și atunci, nu ne mai ducem! Până la urmă, copilul o să învețe germană, nu trebuie să-l alergi prin tot Bucureștiul să-l duci la cea mai bună grădiniță de germană când tu ești vai de capul tău și faci o oră și ceva în mașină ca să-l duci”, a mai spus Oana Zapca.

Vezi și Ce înseamnă să fii un părinte de succes? Oana Zapca, răspuns emoționant: „Dacă reușesc să fac ASTA cu copiii mei, înseamnă că am făcut ceva bine!” / VIDEO

Oana Zapca: „Înveți la orice vârstă la care ești dispus să înveți”

Un alt punct important abordat de Oana Zapca este ideea că învățarea nu este limitată la copilărie sau adolescență. Experta a menționat că a învățat germana în facultate, subliniind că poți învăța oricând, atâta timp cât ești dispus să o faci.

„Lasă, eu am învățat germană în facultate. Am nimerit în facultate la o grupă de germană și m-am pus cu burta pe carte. Eu zic că înveți la orice vârstă la care ești dispus să înveți, a adăugat experta.

Acesta este un mesaj important pentru părinți, care ar trebui să înțeleagă că nu este necesar să forțeze un copil să învețe totul dintr-o dată. Dezvoltarea personală este un proces continuu, iar succesul nu vine neapărat dintr-o acumulare rapidă de cunoștințe și abilități, ci din capacitatea de a învăța și de a te adapta pe tot parcursul vieții.

SURSA FOTO: freepik.com @syda_productions

Coach Oana Zapca: „Cum pot să fac să fie plăcut, să nu fie supraîncărcat?”

„Dar dacă am ales să fac un lucru pentru copilul meu și să-l suțin, cum pot să fac să fie plăcut, să nu fie supraîncărcat? Cum pot să fac să văd că e sănătos, că ne distrăm, că ne simțim bine? Pentru că apoi ne uităm în spate și `vai, a trecut viața pe lângă noi!` Pe lângă mine, în primul rând, ca femeie, ca mamă, și pe urmă și pe lângă copiii noștri. Ei ce-au învățat? Nimic! Ne agităm, nu ne bucurăm”, adaugă experta.

„Plus că le facem și nu știm de ce le facem de multe ori. Le facem ca să susținem copilul că vrea performanță mai mult decât poate să-i ofere școala? Sau îl susținem că îi e lene și e puturos și că nu-și face treaba la școală?”

Această întrebare aduce în prim-plan un aspect important: cât de bine cunoaștem cu adevărat nevoile și capacitățile copiilor noștri? De multe ori, părinții proiectează propriile lor frici și ambiții asupra copiilor, fără să realizeze că ceea ce își doresc cu adevărat este diferit de ceea ce le oferă.

Citește și Generația părinților precauți. Oana Zapca: „Nu-l mai lăsăm să meargă singur la magazin, dar putem crea alte contexte în care copilul să se simtă competent!” / VIDEO

Școala și rolul ei în educația copilului

Un alt punct important abordat de Oana Zapca este rolul școlii în dezvoltarea copiilor. Ea subliniază faptul că școala ar trebui să ofere o bază solidă de cunoștințe și disciplină, dar performanța de vârf este cel mai bine dezvoltată în mediul privat.

„Eu le-am zis copiilor mei și profesorilor: nu am pretenții de la școală să mi-l scoți olimpic. La școală, vreau să poți să ridici toată clasa, să oferi disciplină și să oferi o medie a clasei de 7-8, adică să nu-i scoatem pe bandă analfabeți.

Performanța o faci în privat, dacă vrei să faci performanță individual. Și le-am spus copiilor mei: nu fac cu voi pregătire pentru ceea ce ar trebui să faci la clasă. Adică, faci pregătire ca să te văd un nivel mai sus”, a mai punctat experta.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Oana Zapca: „Nu e nimic greșit în a avea ambiție!”

Oana Zapca subliniază importanța de a găsi un echilibru între a încuraja ambiția și a menține sănătatea emoțională și fizică a copilului. Ambiția nu este ceva greșit, dimpotrivă, ea poate fi un motor pentru succesul în viață, însă trebuie cultivată cu grijă și înțelegere.

„Bineînțeles, e ok să-l ajuți pe copil să fie ambițios! Nu e nimic în neregulă! Într-adevăr, a fi conștient că ai niște abilități, niște competențe, pe care dacă ți le dezvolți mai bine, le poți ulterior monetiza, poți să ai o viață mai abundentă, poți să oferi celor de lângă tine ceva. Nu e nimic greșit în a avea ambiție!”, a mai spus experta.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





DC Media Group Audience
pixel