Suptul degetului este reflexul natural pe care bebelușul îl dezvoltă încă din perioada fetală, dar dacă acesta este practicat și după naștere poate duce la probleme legate atât de dantură, cât și de vorbire sau de dezvoltarea coloanei cervicale.
Suptul reprezintă un reflex natural, dezvoltat în perioada fetală, și care le creează bebelușilor și copiilor o stare de bine și de siguranță.
Potrivit medicului stomatolog Anca Mantu, atât suptul degetului, cât și suptul suzetei timp îndelungat sunt considerate obiceiuri vicioase și pot cauza defecte de dezvoltare ale aparatului dento-maxilar.
În acest sens, este indicat ca după perioada de erupție a dinților, adică după vârsta de 2 ani și jumătate să se renunțe la aceste obiceiuri, iar părinții au un rol extrem de important în realizarea acestui lucru, mai ales având în vedere efectele nocive pe care le are suptul, pe termen lung.
”Forțele exercitate de supt prin intermediul musculaturii antrenează dezvoltarea osoasă înspre interior și înspre anterior, astfel apare fenomenul de compresie de maxilar.
În funcție de frecvența și de tipul de obicei, acest fenomen poate fi mai mult sau mai puțin vizibil. În ambele cazuri arcadele dentare vor obține un aspect alungit, iar palatul dur, cerul gurii, va fi mai accentuat.
Dezechilibrele produse se vor manifesta în toate funcțiile aparatului dento-maxilar, masticație, fonație, deglutiție, estetică și autocurățire”, a declarat dr. Anca Mantu, medic stomatolog cu practică în pedodonție, în exclusivitate pentru Părinți și Pitici.
Pe termen lung, sugerea degetului, dar și a suzetei au impact care ar trebui să alerteze părinții. Astfel, se pot produce:
- inocluzii dentare, în special la dinții anteriori. ”Aceștia vor fi îndreptați mult spre anterior și nu vor crea contact cu cei inferiori, așadar apar spații în sens anterior și în sens vertical. Copilul nu va reuși să muște normal cu dinții din față. Mușcatul din măr va fi imposibil”, spune medicul.
- perturbări de masticație în zonele molare sau premolare. ”Copiilor le va fi dificil să se bucure de o masă diversificată și pot apărea preferințe alimentare pentru a-și putea exercita masticația, optând pentru alimente mai moi, care, pe timp îndelungat, pot duce la tulburări digestive sau carioactivitate crescută, susține stomatologul.
- defecte de vorbire. ”Modificările dentare și maxilare survenite în urma acestor obiceiuri au impact și asupra articulării sunetelor, astfel pronunțarea literei S va fi îngreunată”, a continuat medicul stomatolog cu practică în pedodonție.
Potrivit acestuia, suzeta poate avea un impact mai pronunțat asupra dinților spre anterior întrucât poate reveni la forma inițială, ”însă degetul asociat cu o poziție a capului în extensie, pe spate, poate produce dezechilibre la nivelul coloanei cervicale, dar și a mandibulei într-o poziție mai posterioară, ceea ce duce la un impact mult mai mare asupra dezvoltării oaselor maxilare și a dinților.
În plus, în cazul utilizării degetului ca obicei vicios de supt, dinții de jos pot fi împinși spre interior, iar dinții de sus spre anterior”, a ținut să sublinieze medicul.
În funcție de perioada, dar și de durata în care copilul încă mai are obiceiul de a-și suge degetul sau de a suge suzeta, medicul stomatolog are o serie de sfaturi menite să îi ajute pe părinți să îl dezvețe pe cel mic de acest obicei.
Pe etape de vârstă, acestea includ:
”1. După vârsta de 3 ani încercați să distrageți copilul de la obiceiul vicios. Apelați la alte forme de eliberare a anxietății copilului precum activități de grup, în familie sau cu alți copii (puzzle, cântat, pictură, dans, plimbări, etc).
2. Se mai poate apela la diverse preparate tip lac pentru unghii cu gust amar (se găsește la farmacii) sau îmbibarea suzetei în zeamă de lamâie.
3. După vârsta de 5 ani se poate apela la conștientizarea copilului asupra obiceiului său dăunător pentru dantură și pentru aspectul general al fizionomiei.
Aici se pot împărtăși situații, poze de pe internet, conversații despre efectele nocive ale acestor obiceiuri.
4. Verificarea comportamentelor vicioase și pe timp de noapte și corectarea acestora, când copilul doarme (i se ia suzeta copilului, se poziționează corect cu capul pe pernă și i se oferă o jucărie să doarmă cu ea).
5. Vizite la medicul stomatolog, pedodont sau ortodont pentru sfaturi și pentru tratamentele potrivite situației în care se află copilul (există și suzete mai puțin nocive sau aparate denumite trainer dentar)”, a mai spus dr. Anca Mantu, medic stomatolog cu practică în pedodonție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.