Tactica de parenting „bună” care, din neatenție, contribuie la formarea unui copil narcisist. Ce spun cercetările recente

Data publicării:
Tactica de parenting „bună” care, din neatenție, contribuie la formarea unui copil narcisist. Ce spun cercetările recente / FOTO: freepik.com @alexbrod89
Tactica de parenting „bună” care, din neatenție, contribuie la formarea unui copil narcisist. Ce spun cercetările recente / FOTO: freepik.com @alexbrod89

Narcisismul reprezintă o problemă semnificativă în societatea noastră. Dacă ai avut vreodată de-a face cu un narcisist – și mă refer la un narcisist adevărat, nu doar la cineva prea încrezător în propriile forțe – ci la o persoană diagnosticată, știi că are puține trăsături pozitive. Oamenii de știință au încercat mult timp să înțeleagă cum ajung adulții să dezvolte trăsături narcisiste și s-au împărțit în două tabere.



Un grup susține că lăudarea excesivă a copiilor îi face să creadă că sunt superiori celorlalți, ceea ce poate duce, mai târziu, la dezvoltarea unui adult narcisist. Celălalt grup consideră că lipsa de afecțiune din partea părinților provoacă un mecanism de apărare, iar copiii ajung să simtă nevoia constantă de a fi iubiți, ceea ce poate duce la formarea narcisismului.

Aceste două teorii au fost mult timp opuse, fără a se ajunge la un consens.

Cu toate acestea, un studiu din 2015 a adus lămuriri. Realizat de Universitatea din Amsterdam, studiul a urmărit 565 de copii cu vârste între 7 și 12 ani, alături de părinții lor, pe parcursul a un an și jumătate.

Cercetătorii au evaluat, potrivit Your Tango, la fiecare șase luni, dinamica familială printr-o serie de întrebări, pentru a vedea în ce măsură părinții contribuie, din neatenție, la dezvoltarea unor tendințe narcisiste în copii.

Citește și Greșelile frecvente pe care părinții le comit în speranța de a crește copii cu stima de sine ridicată. Psihologii avertizează: „Îi transformați în narcisiști!”

Narcisismul la copii este corelat cu lăudarea excesivă din partea părinților

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Un alt studiu din 2022 a confirmat că, deși copiii pot avea trăsături narcisiste, acestea nu se traduc neapărat într-o tulburare de personalitate narcisică completă.

Rezultatele studiului au arătat că narcisismul la copii este corelat cu lăudarea excesivă din partea părinților, nu cu lipsa de afecțiune.

După cum au observat autorii studiului, nu există nimic bun în a crește copii cu trăsături narcisiste. Narcisiștii sunt cruzi, manipulatori și chiar predispuși la comportamente violente. Cercetătorii își doresc să vadă implementarea „intervențiilor eficiente” pentru a reduce numărul narcisiștilor și comportamentului lor dăunător.

De asemenea, cercetătorii au menționat că acest studiu ar putea fi prima cercetare longitudinală privind originile narcisismului în rândul tinerelor generații. Ei consideră că, dacă părinții ar înțelege că a pune copiii pe un piedestal și a le transmite că sunt superiori tuturor celorlați este o abordare greșită, atunci poate am putea să prevenim apariția unor lideri autoritari și oameni cruzi și lipsiți de empatie. Desigur, această idee pare idealistă.

Vezi și Indulgența părinților alimentează atitudini de superioritate, furie și narcisism în copii. Psiholog și prof. universitar: „Acest cerc vicios are un cost serios!”

Atunci când iubești ceva enorm de mult, este greu să nu îți formezi o percepție idealizată

SURSA FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Deși poate părea simplu să le spui părinților să evite să-și răsfețe copiii cu laude și prea multe recompense, putem înțelege cât de greu poate fi acest lucru.

Nu trece zi fără să ne uităm la copil și să-i spunem că este cea mai mare frumoasă ființă care a existat vreodată. 

Atunci când iubești ceva enorm de mult, este greu să nu îți formezi o percepție idealizată. Totuși, cred că am putea face un efort să fim mai obiectivi și să nu-i „adorăm” în exces, cel puțin de dragul celor din jurul nostru, care nu sunt la fel de minunați ca proprii noștri copii.

Să fim sinceri: toți avem momente când gândim astfel, chiar dacă încercăm să o păstrăm pentru noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Recomandari si sfaturi





pixel