Talcul este „potențial cancerigen”: OMS trage alarma

Data publicării:
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels
Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

Talcul este potențial cancerigen pentru oameni. Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului a tras un semnal de alarmă. 



Publicitate

Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, care face parte din Organizația Mondială a Sănătății, OMS, a constatat că există suficiente dovezi, deși limitate la oameni, la animalele de laborator pentru a susține faptul că mineralul poate provoca tumori, în special ale ovarelor și plămânilor.

Evaluarea este rezultatul muncii desfășurate de un grup de 29 de oameni de știință din 13 țări. Echipa de cercetare a efectuat o revizuire a literaturii științifice disponibile cu privire la efectele asupra sănătății ale talcului fără azbest.

Agenția OMS a avertizat că expunerea la talc, care prezintă un risc mai mare de cancer, are loc mai ales în medii profesionale, în timpul extracției și procesării mineralului.

Cu toate acestea, populația generală nu este scutită de posibile riscuri pentru sănătate. Substanța este de fapt prezentă într-o gamă vastă de produse de îngrijire corporală, cum ar fi deodorante, băi cu spumă, creme și produse cosmetice sub formă de pudră, cum ar fi pudra de față, fondul de ten, fardul de obraz și fardurile de ochi.

Pe lângă sfera machiajului, Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului nu exclude faptul că talcul poate fi prezent în alimente, medicamente și alte produse comune ușor de consumat. „Ar fi recomandabil să se evite utilizarea talcului în zonele genitale, în special pentru femei”, a sugerat Pérez Fidalgo, cercetător la Spitalul Clinic din Valencia.

„Numerele studii au demonstrat o incidență crescută a cancerului ovarian în rândul oamenilor care au folosit talc în regiunea perineală”, a explicat agenția, adăugând că cercetările anterioare au documentat o rată crescută de cancer ovarian la femeile care lucrează în industria hârtiei.

2. Fotografie... (pexels-freestockpro-3800060_87617700.jpg)

Fotografie de la Karolina Kaboompics/ Pexels

În ambele cazuri, nu a fost posibilă excluderea completă a posibilității contaminării cu talc cu azbest. La animalele de laborator, expunerea la talc a dus la o incidență crescută a glandei suprarenale și a cancerului pulmonar la specimenele de sex feminin.

În schimb, șobolanii masculi au înregistrat o combinație de tumori benigne și maligne în medula suprarenală. IARC a plasat talcul în grupa 2A , care reprezintă al doilea cel mai înalt nivel de certitudine că o substanță poate provoca cancer. În categorie sunt incluse și alți agenți precum carnea roșie și DDT, pesticide încă utilizate pe scară largă în prezent.

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că talcul provoacă întotdeauna cancer. Șansele de a dezvolta boala depind de mai mulți factori, cum ar fi cantitatea și durata expunerii, prezența altor substanțe chimice și caracteristicile organismului individual. În plus, categoria nu determină gradul sau riscul potențial.

 „Acest lucru nu înseamnă că o persoană care a folosit talc o dată sau care îl folosește cu orice regularitate este în mod clar expusă unui risc”, a spus Alejandro Cncer, cercetător la Institutul de Cercetare Biomedicală Incliva.

În lumina dovezilor eliberate de IARC, experții consideră că este necesară revizuirea recomandărilor legate de utilizarea compusului prin implementarea de noi politici care avertizează și reduc riscurile datorate utilizării acestuia.

„Datele publicate de IARC subliniază necesitatea unei politici preventive și de precauție valide pentru a elimina expunerea la talc, un obiectiv care, totuși, poate fi mai dificil de atins decât pentru alte materiale”, a declarat Andrew Watterson, cercetător în domeniul sănătății publice la Facultatea de Sănătate și Științe la Universitatea din Stirling, Scoția.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Elena Didila | Categorie: Probleme de sanatate





pixel