Tantrumurile copiilor. Când încep, când se termină și care sunt primele semne? Violeta Mihalașcu: „Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva!” / VIDEO

Data publicării:
Tantrumurile copiilor. Când încep, când se termină și care sunt primele semne? Violeta Mihalașcu: „Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva!” / FOTO: freepik.com @heinikafa
EXCLUSIV
Tantrumurile copiilor. Când încep, când se termină și care sunt primele semne? Violeta Mihalașcu: „Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva!” / FOTO: freepik.com @heinikafa

Violeta Mihalașcu, psiholog clinician și analist comportamental, a vorbit la Părinți Prezenți, o emisiune realizată de redactor-șef ParintisiPitici.ro, Loredana Iriciuc, un subiect delicat și adesea greșit înțeles de părinți: tantrumurile copiilor. 



Potrivit expertei, aceste momente sunt esențiale pentru dezvoltarea emoțională a copiilor și ar trebui privite dintr-o perspectivă diferită.

„Aș vrea să schimbăm un pic perspectiva asupra tantrumului și să îl înțelegem ca pe un moment esențial și extrem de important în dezvoltare emoțională a copilului. Și, atunci, cred că părinții ar reuși mai mult să se calmeze pe ei înșiși și să rămână pe aceeași baricadă cu copiii, a spus Violeta Mihalașcu la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Psihologul a subliniat că tantrumurile sunt reacții naturale ale copiilor la situații în care resursele lor emoționale sunt depășite de un eveniment stresant.

„Tantrumul este un moment, în viața oricărei persoane, în care resursele emoționale sunt depășite de evenimentul stresor cu care se confruntă acea persoană. Asta însemnând că tantrumul, dacă vrem să-i spunem într-o denumire mai scurtă, poate apărea și la copii foarte mici, și la școlari, dar și la adulți, a explicat specialista.

Violeta Mihalașcu a atras atenția și asupra faptului că nici adulții nu sunt imuni la tantrumuri. Diferența este că, odată cu maturizarea, aceste episoade devin mai rare, ceea ce este „perfect normal și natural și fiziologic”.

La ce vârstă se încheie tantrumurile?

Vârsta la care se încheie tantrumurile copiilor este un subiect frecvent discutat de părinți, însă psihologul clinician și analistul comportamental Violeta Mihalașcu aduce o perspectivă mai nuanțată. Experta subliniază că tantrumurile nu dispar pur și simplu odată cu înaintarea în vârstă, ci mai degrabă se diminuează pe măsură ce abilitățile emoționale sunt exersate și dezvoltate.

„Nu, nu se termină odată cu vârsta. Se termină o dată cu exersarea și dezvoltarea abilităților emoționale, mai precis de reglare emoțională”, a explicat Violeta Mihalașcu.

Specialista a detaliat că reglarea emoțională reprezintă capacitatea de a gestiona emoțiile puternice și negative, de a le simți, de a le accepta și, în cele din urmă, de a reveni la un echilibru interior. 

„Adică acea capacitate a oamenilor de a simți tot felul de emoții, în principal pe cele negative, cele puternice, cele care ne zguduie, să le simțim, să le facem loc și apoi să putem reveni la un nivel bazal de simțire, din care să putem să ne accesăm și creierul rațional, să putem lua decizii raționale și să nu fim totul o emoție și o pasiune și o și un tantrum”, a explicat Violeta Mihalașcu.

SURSA FOTO: freepik.com @denisgrishyn

Violeta Mihalașcu spune de când încep, de fapt, tantrumurile copiilor

Tantrumurile sunt o realitate inevitabilă în viața oricărui copil, însă întrebarea pe care mulți părinți și-o pun este: de când încep, de fapt, aceste manifestări? Violeta Mihalașcu explică faptul că nu există o vârstă specifică la care apar tantrumurile, însă acestea devin mai vizibile în jurul vârstei de un an, odată cu dezvoltarea abilităților motrice și a dorințelor copilului.

„Nu e o vârstă specifică. Dar, o dată ce bebelușul începe să dezvolte abilități mai avansate, undeva în jurul vârstei de 1 an, părintele observă cel mai des, a declarat Mihalașcu.

„Pentru că până într-un an, toate aceste momente în care resursele copilului sunt depășite de situațiile în care se află, cumva definiția tantrumului, ele sunt puse și explicate mai degrabă prin nevoi fiziologice, la care părinții sunt instinctiv descurcăreți. Imediat le identifică, au soluțiile foarte clare, le-au pus în practică și criza se rezolvă”, a adăugat experta.

Psiholog Mihalașcu: „Bebelușul nu rămâne pentru totdeauna o ființă doar cu nevoi fiziologice”

Totuși, pe măsură ce bebelușul își dezvoltă abilitățile motrice și începe să exploreze lumea din jurul său, încep să apară și primele tantrumuri. 

Bebelușul nu rămâne pentru totdeauna o ființă doar cu nevoi fiziologice. Și, în jurul de vârstei de 1 an, când încep să i se dezvolte și abilitățile motrice și universul către care poate să se ducă și lucrurile pe care și le dorește, încep să apară și mici tantrumuri, explică specialista.

Violeta Mihalașcu subliniază că temperamentul copilului joacă un rol important în intensitatea și frecvența acestor manifestări.

Depinde foarte mult și de temperamentul copilului, că ne naștem fiecare dintre noi mai reactiv emoțional, mai puțin reactivi. Dar, da, sunt și copii care în jurul vârstei de 1 an pot avea aceste ieșiri emoționale mai puternice pe care înainte nu le aveau.

Evident că la 1 an nu arată precum cele de la 2 ani sau 3-4, când copilul este mult mai puternic fizic, verbal și tantrumurile sunt și ele mai spectaculoase. Dar, da, pot începe de la o vârstă micuță”, a mai spus Violeta Mihalașcu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Adolescenti





pixel