Țara în care creșterea unui copil costă cel mai mult, conform unui studiu

Data publicării:
Țara în care creșterea unui copil costă cel mai mult, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @EyeEm
Țara în care creșterea unui copil costă cel mai mult, conform unui studiu / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un studiu publicat în februarie 2024 a dezvăluit clasamentul țărilor în care creșterea unui copil costă cel mai mult. Rezultatul este surprinzător. În ce țară este cel mai scump să crești un copil? 



Conform unui articol CNN din 22 februarie, care analizează studiul realizat de Institutul de Cercetare Demografică YuWa, țara de pe primul loc este chiar China!

Potrivit acestui sondaj, costul mediu pentru creșterea unui copil de la naștere până la 17 ani este de 74.800 de dolari (aproximativ 69.100 de euro).

Dacă se ia în calcul și anul 18, suma totală ajunge la 94.500 de dolari (circa 87.300 de euro).

Aceasta înseamnă un cost de 6,3 ori PIB-ul pe cap de locuitor.

Comparativ, în Franța, costul reprezintă doar de 2,24 ori PIB-ul pe cap de locuitor, în Statele Unite ajunge la 4,11, iar în Australia este de 2,08.

Costul creșterii unui copil în România a atins suma de 384.991 lei, potrivit unui studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România, pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică (INS). 

Un mediu social dificil pentru femeile chineze

Mai multe motive explică de ce costul creșterii unui copil este atât de ridicat în China.

Primul factor este mediul social, în special „dificultatea femeilor de a reconcilia familia și munca” într-o țară unde concediul de maternitate este adesea neglijat.

Studiul arată că femeile pot fi transferate în alte departamente, pot suferi o reducere salarială de până la 17% sau pot pierde oportunități de promovare.

În plus, multe companii chineze suportă singure costul concediului de maternitate, fără sprijin guvernamental, ceea ce le face reticente să angajeze femei aflate în perioada fertilă.

În cele din urmă, studiul subliniază că în China, responsabilitățile casnice și de îngrijire a copiilor revin aproape exclusiv femeilor. Ele petrec în medie 5 ore pe zi ocupându-se de gospodărie și de creșterea copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Loredana Iriciuc | Categorie: Social





pixel