Tata sau mama? De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine”

Data publicării:
Tata sau mama De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine” / FOTO: freepik.com@Hakim5
Tata sau mama De la cine moștenește copilul inteligența. „Este deștept ca tine” / FOTO: freepik.com@Hakim5

Se transmite inteligența? La această întrebare, știința a răspuns afirmativ și un studiu ar ști chiar care dintre tata sau mama este sursa. Studiile încearcă să rezolve acest mister.



Când se naște copilul, familiei și prietenilor le place să comenteze orice asemănare cu mama sau cu tata:

„Ochii ei seamănă atât de mult cu ai mamei, iar fața ei mică este doar al tatălui!” sau chiar „El este într-adevăr o copie a tatălui!”

Aceste remarci despre asemănarea fizică sunt adesea corecte, chiar dacă aspectul copilului se schimbă în timp.

Sursa foto: freepik.com@itsnaeem

Așa că, chiar dacă părea a fi imaginea tatălui la început este posibil ca, pe măsură ce ei cresc, cei apropiați să vadă mai multe trăsături ale mamei sau un amestec frumos de ambii părinți.

Și apoi, trebuie să luăm în considerare și personalitatea copilului, caracterul copilului.

Citește și „Iată ce cuvinte sunt la fel de importante pentru copilul tău ca „te iubesc”. „Noi ne încurajăm copiii să se valorizeze, mai ales când au dificultăți?”

Dar de la cine moștenim inteligența? Mai multe studii au încercat să stabilească dacă se transmite de la tată sau de la mamă.

 

„Este deștept ca tine”

Este această afirmație pe care o auzim adesea din domeniul fanteziei sau al realității? Oare copilul moștenește cu adevărat inteligența de la părinți și dacă da, de la care părinte?

În 2016, pe blogul său, Psychology Spot, psihologul spaniol Jessica Delgado, a afirmat că inteligența copilului se va transmite prin intermediul mamei și că genele pentru inteligență provin din cromozomul X, deoarece femeile au două, potrivit Parents.fr.

Psihologul a concluzionat că mama este cea mai probabil decât bărbatul să se afle la originea capacităților de inteligență cognitivă (adică de memorare, atenție, limbaj, capacitate de raționament) ale copiilor săi.

Expertul s-a bazat apoi pe munca neurologului Robert Lehrke, primul cercetător care, în 1972, a făcut legătura între cromozomul X și abilitățile cognitive.

Cu toate acestea, studiul său a vizat un eșantion prea mic (în jur de zece familii) pentru a stabili un adevăr științific.

Mai multe gene sunt implicate în transmiterea inteligenței la copii

Sursa foto: freepik.com@freepik

Câțiva ani mai târziu, noi cercetări au demonstrat cu siguranță că amprenta genetică maternă influențează, într-adevăr, dezvoltarea creierului copilului, dar la fel de mult ca și cea a tatălui.

Dar unul dintre cele mai cuprinzătoare studii pe acest subiect a fost publicat în revista Nature neuroscience în decembrie 2015.

Acest studiu arată că abilitățile cognitive sunt influențate de două rețele vaste de gene.

Denumite M1 și M3, aceste două rețele, cuprinzând 1.225 și, respectiv, 160 de gene, sunt distribuite pe toți cromozomii umani, cu excepția cromozomului Y, dar cromozomul X nu conține mai multe dintre aceste gene decât alți cromozomi.

Concluzia autorilor cercetării: „Atât mama, cât și tata pot transmite genele inteligenței copiilor lor”

Sursa foto: freepik.com@intanyusufwafa

„Trăsături precum inteligența sunt influențate de un grup mare de gene care lucrează în comun, ca o echipă de fotbal formată din jucători poziționați diferit”, a spus autorul principal al studiului.

Cu alte cuvinte, atât mama, cât și tata pot transmite genele inteligenței copiilor lor.

Mai ales că știința este de acord asupra unui alt punct: inteligența se construiește și prin educația și mediul copilului.

Mai presus de toate, cercetătorii subliniază că felul în care părinții își îngrijesc copiii joacă un rol semnificativ în abilitățile lor cognitive.

Mama și tatăl sunt așadar amândoi implicați în inteligența copilului lor, în ciuda a ceea ce ar putea crede unii părinți!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News



Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Autorul articolului: Raluca Panțiru | Categorie: Comportamente si Emotii




Articole similare
Cele mai noi articole
Trend - Top citite

pixel